5 Şubat 2010 Cuma

PALMYRA - 3

Ba'al Tapınağı'ndan sonra, Şam karayolunun karşısına geçip Palmyra'yı gezmeye başlayabiliriz. Şehrin en önemli ve ayakta kalmış yapı gruplarından olan sütunlu cadde şehri ortadan ikiye bölmektedir.
Ba'al Tapınağının hemen önünden başlayan cadde, 1000 metreden fazla uzunluğuyla karşı tepelerdeki nekropol arazisine kadar uzanmakta.
Sütunlu caddenin girişe göre sol yanında kalan sütunlar dizisi. Bu sütunların arkasında genellikle "Agora" ve kent meclisi gibi kamu yapıları yer almakta.
Sütunlu caddenin sağ yanında kalan sütunlar dizisi. Yolun sol yanında biraz sonra göreceğimiz Diokletianus hamamları yer almakta.
Sütunlu caddenin hemen girişinde yer alan, İmparator Septimius Severus'a, İS 3 YY'la tarihlenen zafer takı yer almakta.
Kraliçe Zenobia'nın, Roma İmparatorluğu tarafından etkisizleştirilmesinden sonra Palmyra Roma döneminde büyük ölçüde Roma Lejyonlarının barındığı sınır şehri görevini üstlenmiş. Bu nedenle, doğu seferine çıkan birçok Roma İmparatoru, sefere nedeniyle, Palmyra'dan geçmiş ya da konaklamış.
Zafer Takı'nın alttan detay görüntüsü.
Sütunlu caddenin sağında kalan Diokletianus hamamlarının bulunduğu yer.
Sütunlu caddesini sol yanında bulunan Agora'nın hemen arkasında, yeni bir koruma duvarı ile koruma altına alınan tiyatro. İS 1. YY'a tarihlenen tiyaronun 9 oturma sırası halen görülebilmekte. Yaklaşık 350 m2 ölçülerinde ve nisbeten batıdaki örneklerine göre küçük olan agorada İmparator Septimius Severus dönemine tarihlenmekte.
(Gezimize devam edeceğiz)







3 yorum:

  1. Güzel gezi anılarınızın hepsine yorum bırakamasamda devamlı takip ediyorum.
    Bu güzel paylaşımlar için teşekkürler...

    Sevgi ve Saygılar

    YanıtlaSil
  2. Bizzat gezip görebilmeyi de o kadar çok isterim ki.Anlatımlarınız çok güzel,keyifli.Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
  3. Geldim ilgi ile inceledim fotoları..Teşekkür ediyorum ...devamını bekliyorum..Hazineler bulamayacağımı bilsemde filmlerdeki gibi ve hatta yıllarca bir tek parça için ince fırçalar ile çalışacağımı bilsem de isterdim bu örgenliğin bir parçası olmayı ve yerinde araştırmalar yapabilmeyi..Su altında örülen duvarları bulmayı,tarihin derinlerinde uzun yollar almayı...

    saygı ile

    YanıtlaSil