23 Mart 2010 Salı

ONLARI UNUTMAYIN - 13

ŞEHİT KAMİL


Düşman, Antep'i işgal etmiş, halka çeşitli baskılar uygulamaktadır. Halkta düşmana karşı bir kin vardır, ancak bu kin henüz eyleme dönüşmemiştir.

İşte bu günlerde o zamanki adıyla İsmet Paşa Mektebi'nin önünde, 21 Ocak 1920 Cuma günü, 14 yaşındaki Mehmet Kâmil annesiyle dedesinin evinden geliyorlardı. İkisinin de sırtında hasır örmek için dedesinin evinden aldıkları parçalar vardı. Fransızlarla harp daha başlamamıştı. Vakit akşamüstüydü.

Fransızların fırın olarak kullandığı bir binanın önünden geçerken, Kozanlı tarafından gelen birkaç Fransız askeri birden Mehmet Kâmil'in annesinin önünü kesip peçesini açmak istediler. Mehmet Kâmil'in annesi bir yandan bağırıyor bir yandan da peçesini açmak isteyen Fransız askerlerine karşı kendisini müdafaa etmeye çalışıyordu.

Anasının saldırıya uğradığını gören henüz on iki yaşında olan Kamil çocuk sevgisiyle, çocuk sezgisiyle, çocuk öfkesiyle annesinin namusuna uzanan bu ellere müdahale eder. Kâmil yerden aldığı taşları Fransız askerlerine atıyordu. Tam o sırada ortalığı bir çığlık kaplar. Mehmet Kâmil, Fransız askerlerinin tüfeklerinin süngüsüyle şehit edilmişti. Mehmet Kâmil'in katledilmesiyle Antep müdafaasının ilk şehidi verilmişti.

Kurtuluş Savaşı sırasında Antep'in ilk şehidi olan Kamil ulusal onurun simgesi haline gelir. Kamil'in katledilmesi Antep'te bardağı taşıran son damla olur ve bu olayın ardından düşmanla çarpışmalar başlar.

Fransız Generali Kamil'in babasına "diyet" teklif eder . Kamil"in babası ona şu cevabı verir: "Efendi sen 200 altını askerlerine sarf eyle , benim evladımın intikamını milletim alsın!”

Şehitkamil adı Gaziantep"te merkez ilçelerden birine verilmiştir.


4 yorum:

  1. Haykiris bey sayesinde super bir blog tanimisim, paylasiminiz icin tesekkurler..

    YanıtlaSil
  2. Sayın Merki,
    Cahilliğime bağışlayın ilk kez okudum ve tüylerim diken diken oldu ağlattı da ve kendime kızdım tarihini bilmeyen adam diye. Evet tarihimizi ne yazık ki öğretmediler önümüze sunulan kitapların tekel baskısı bize anlatmamıştı Şehitkamilleri.
    Gaziantepten tek bildiğimiz Şahin bey idi oda türküsü var idi belki belleklerimize tutunan.
    Elinize emeğinize sağlık müthiş bir paylaşım olmuş.
    Sevgi ve saygılarımla

    YanıtlaSil
  3. Tüylerim diken diken eden yazınızı okudum ve bir kez daha kalbimde şunu hissettim gelecek nesillere çocuklarımıza bu ülkenin nasıl var olduğunu bu tip olaylarla anlatmalıyızki bu günlere öyle kolay gelinemediğini anlasınlar anlatmalarımız hiç bitmesin gaziantepli bir kamil abim vardı o söylerdi kamil ismi çok bizde diye çünkü benim amcamın ismi de kamildi dikkatimi çekmişti ondan dinlemiştim yıllar önce bu olayları ..paylaşımınız için teşekkür ederim dostlukla kalın..

    YanıtlaSil
  4. Sizin sayenizde unutmuyoruz. Ayşe Kulin'in Veda ve Halit Hüseyin'in Uçurtma Avcısı'nı okuduğumda VATANSIZLIĞIN ne demek olduğunu iliklerime kadar hissetmiştim. O zaman Atatürk'e daha da bir sevgim ve saygım arttı. Evet Atatürk bizi gün ışınığına inançlı 12 yaşındaki Mehmet Kamillerle birlikte çıkardı. Elinize sağlık, ne olur bizleri devamlı aydınlatın. Şu sıralar bu tür yazılara ve sizin gibi çağdaş düşünceli insanlara çık ihtiyacağımız var. Çünkü ellerimizin arasından Cumhuriyetimiz kaymak üzere. Sevgiler ...

    YanıtlaSil