10 Mayıs 2010 Pazartesi

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2


KİTABIN ADI : Ressamın El Kitabı
KİTABIN YAZARI : Jose Saramago
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Şemsa Yeğin
KİTABIN YAYINEVİ : Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2001
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 275 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL DEĞERİ : 10/10
ÖNERİ : Daha önce bazı kitap tanıtımlarında bahsetmiştim. Saramago, uzun çalışma yaşamından sonra 1976 yılından itibaren tamamen kendisini edebiyata verdi. Bu tarihten sonraki geçimini kitaplarının gelirinden sağlıyor.
Ressamın El Kitabı” romanı yazarın bu dönemindeki ilk kitabı olma özelliğini taşıyor. Kitap yeteneksiz bir portre ressamının sipariş üzerine başladığı bir portreyi yaparken ikinci bir portreyi gizlice yapmaya ve günlük tutmaya başlamasıyla gelişiyor.
Saramago’nun gelecekteki çok önemli bazı kitaplarının, “Lizbon Kuşatması Tarihi” “Balthazar ile Blimunda”.”İncildeki ikinci İsa”(Bu kitapları ne yazık ki çok önceden okuduğum için tanıtımlarını yapamayacağım) gibi kitaplarındaki ilginç dinsel motiflerin filizlenişin izlerini taşıyor kitap.
Elbette Saramago’nun, insanın iç dünyası, kendini sorgulama ve sınıfsal çelişkilerin sergilenmesi gibi çok önemli satırbaşları, kitabın içinde baş veriyor.
Usta bir edebiyatçının ilk kitabının, onun 30 sene önceki bilgi birikimi ve dünya görüşlerinin sergilendiği bir kitap olması bu kitabın da okunmasını zorunlu kılıyor. Ne dersiniz kitap kurtları?

Kitabın İngilizce ve Portekizce baskıları:





2 yorum:

  1. Kitap önerileriniz dikkatle inceliyorum ve gerçekten çok yol gösterici oluyorlar, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Nilay,
    Çok teşekkür ederim. Güzel olan şeyler paylaşıldıkça daha güzelleşirler. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil