13 Mayıs 2010 Perşembe

REFERANDUM HANGİ DERDİMİZİ ÇÖZECEK?

Büyük uğraşlar, geceli gündüzlü çalışmalar sonunda hükümetin anayasa paketi iki maddesi dışında kabul edildi. (Reddedilen iki maddenin de tamamen akp’nin bilgisi ve kontrolünde, ileride kendilerine sıkıntı ve ayakbağı olmaması için paketten çıkarıldığı görüşlerine katılıyorum.)
Beklendiği gibi, kabul edilen metin, Çankaya’daki 11. tarafından yasal incelemesi süresinin dahi sonu beklemeden imzalandı.
Şimdi bizi 2 ya da Sabih Kanadoğlu’nun öngörüsüne göre 3 aylık sürenin sonunda referandum bekliyor.
Yapılacak referandumun tarihinin Temmuz ya da Ağustos olmasının ne gibi etkisi olacak dersiniz? Elbette 2007 genel seçimleri gibi pek çok vatandaş, o tarihlerde yıllık dinlencelerinde olacakları için sandığa itibar etmeyecekler, akp’nin özellikle, tarihi kurgulamasına aldırış etmeden bu siyasete çanak tutarak oylamaya katılmayacaklar…
Bütün bunlar bir yana, referandum oylaması öyle ya da böyle yapıldı ve bitti diyelim. Peki bu anayasa değişiklikleri ile halkın aşağıdaki acil gündem sorunlarından hangisi çözüme kavuşacak?
- %14 civarında olduğu söylenen açık işsiz sayısı hızla azalacak ve işsizlik sorunu çözülecek mi?

- Doğudaki terör son bulacak, hemen her gün verdiğimiz şehitlerimizin hesabı sorulacak mı?
- Yine ,resmi rakamlara göre dahi, %10’u aşan (gerçekte daha fazla) enflasyon azalacak, dar gelirli rahat nefes alacak mı?
- Bundan sonra yolsuzluklar sona erecek, rüşvet, irtikap, adam kayırma devlet kurumlarından tamamen kaldırılacak, her insanımız birey kabul edilip, sorunlarına güleryüzle yaklaşılacak mı?
- İnsanımızın hastane ve tedavi işkenceleri sona erecek, her insanımız genel sağlık sigortası kapsamına alınıp tedavileri devlet tarafından üstlenilecek mi?
- İnsanlarımızın, yurtdışı seyahatlarında, yabancı ülke elçilik kapılarında sürünerek, yalvararak almaya çalıştıkları vize sorunları çözülerek, onurlu bir şekilde seyahat edebilmelerinin önü açılacak mı?
- Eşit işe eşit ücret uygulanarak kadın ve çocuk çalışanın katmerli sömürüsünün önüne geçilebilecek mi?

- Ülkemiz başka ülkelerin boyunduruğundan kurtarılıp, rant uğruna doğamızın tahribine engel olunacak, maden arama uğruna dağlarımızın delik deşik edilmesinin önüne geçilerek, doğa harikası coğrafyalarımızın 50 yıllık ömürlü barajlar uğruna doğal koruma alanlarının tahribatı önlenebilecek mi?
Bunların çözümü olmayacaksa ülke enerjisinin aylarca boşa akıtılmasının anlamı ne?


6 yorum:

  1. Sayın Merki,
    Yerinde bir tespit.
    Eliniz dert görmesin.
    Ülkem insanı biraz keyif isteyen türdendir "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" dediği müddetçe daha çok emekleriz.
    Yular kapılmaya görsün, ha o çekmiş ha beri ki ne fark eder ki, biz koyun olduğumuz sürece.
    Oysa o an o'na dokunmuyor ama bilmeli ki 72 sülalesinin canına okunacak.
    Ah biraz sorumluluk ve düşünce!!!
    Sevgi ve saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili üstadım,
    Ne yazık ki toplumumuzun durumu bu. Kültür seviyesi yükselse de bencillik ve kişisel düşünceler önce geliyor. Toplumsal duyarlılığımız arttığı vakit inşallah arzuladığımız düzeye geleceğiz. saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili blogdaşım, bir sorunun çözüleceği muhakkak. "yeni bir devlet kurma hedefindeki engellerin kaldırılması sorunu" çözülecek. Bakalım o devletin ideolojisi ne olacak, adını ne koyacaklar, sınırları nasıl oluşacak.(Bunlar bizce malum da, halkımız ne zaman görecek)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Ramazan üstadım,
    Dediğiniz gibi olacakların tamamını biliyor ya da tahmin edebiliyoruz. Ancak nedense toplumun büyük kesiminde büyük bir sessizlik ve boyun eğmişlik söz konusu. Yanımızdaki 10 milyonluk yunanistan kemer sıkma politikasında nasıl sokağa döküldü. Bizde günlük kısırdögü, bugün hangi olay olacak, hangi subay tutuklanacak, kaç şehidimiz varlara sıkışmış durumda. chp'de bir insan dahi yüreklice adyaım diye ortaya çıkamıyor... Yazık ki ne yazık

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Mehmet bey,bir an için tüm sorduğunuz soruların gerçek olabilmesini düşündüm hayalimde,aslında neden olmasın diye düşünüyor insan,bir gün bizlerde bir Devlet adamına sahip olacağız elbet de yeniden,tebasını değil de Milletini düşünen bir Devlet adamı,yasalara ve hukuka saygılı,bu özlem içinde sabırla bekliyeceğim tüm sorularınızın gerçek olmasını.

    Referanduma gelince,ben bu ülkede bir tek bacası bile tütmeyen adamların yaptığı hiç bir şeye inanmadım,ama malesef beyni midesinde çalışan bir kesim var bu Vatanın geleceğini tehdit ediyorlar bilinçsizce,dileğim onların uyanabilmesi.

    Saygılar sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Tufan bey,
    Olmasını istediğimiz dilekler ne yazık ki bugünün koşullarında ütopya gibi gözüküyor. oysa o kadar güncel ve yakıcı istekler ki.
    bunların olması değil sadece gerçekleşme belirtileri dahi ne kadar sevindirici olur değil mi?

    YanıtlaSil