5 Ekim 2010 Salı

ROMA - TREVİ ÇEŞMESİ

Roma'daki en önemli ziyaret noktalarından birisi de Trevi çeşmesi. Gece ve gündüz yüzlerce turisti ağırlayan mekan her zaman çok dolu ve görkemli. (Resimleri büyüterek detayları inceleyebilirsiniz.) Meşhur Roma dondurmasını da yalayarak hoşça vakit geçirebilirsiniz. (Yankesicilere dikkat!)
Trevi Çeşmesi (İtalyanca: la Fontana di Trevi, Türkçesi Üçyol Çeşmesi; Aşk Çeşmesi olarak da bilinir. Türklerden başkasının da aşk çeşmesi dediği yok aslında.),

Roma’da Poli Sarayı'nın bir kenarına Nicolò Salvi tarafından Klasik ve Barok karışımı olarak yapılmış, dünyadaki en ünlü çeşmelerden birisidir. Üç yolun kavşağında bulunduğu için Trevi adı konulduğu varsayıldığı gibi, üç yeraltı su yolunun bu noktada toplanmasının isminin nedeni olduğu iddiası da vardır.
Havuza para atmak bir gelenek sayılıyor. Havuza arkanı dönerek, sol elinle para atarsan, Roma’ya tekrar gelebileceğin efsaneleşmiş bir söylem. Havuza atılan paraların açıkgözler tarafından toplananı dışında günde 2-3.000 Euro paranın havuzdan çıkarıldığı ve hayır amaçlı kimsesiz ve yoksullar için kurumlara gönderildiği ifade ediliyor.

Buranın yapılışına ait bir efsane yaygın olarak anlatılıyor. Bir Roma ordusu savaştan dönerken, uzun süre su arar fakat bulamazlar. Bu esnada ,karşılarına çok güzel bir kız çıkar. Romalı askerlere, bulunduğu yeri kazarlarsa, su çıkacağını söyler. Askerler, halen havuzun bulunduğu, güzel kızın tarif ettiği yeri kazarlar ve su bulurlar. Bu hikaye, havuzun üstünde bulunan kabartmalarda da resimler ile ifade edilmektedir. Kabartmalarda, Romalı askerlerin yeri kazdığı ve yanlarında çok güzel bir kızın bulunduğu detayda görülebiliyor..

Trevi Çeşmesinin genel ifadesi “deniz”dir. Deniz kabuğu şeklinde bir at arabası, arabayı çeken denizden çıkan kanatlı atlar ve arabada bulunan mitolojik deniz tanrısı, görünümün konusunu oluşturmaktadır. Heykel ve mimarî çok güzel bir biçimde kaynaşmıştır.

Trevi Çeşmesi'nın tarihi, İmparator Augustus döneminde başlar. İmparator Augustus 'nun damadı Agrippa , akan suyu Vergine su kemeri ile Pantheon'a kadar ulaştırmıştır.

Vergine su kemeri , 537 'deki kuşatmalarına rağmen Ortaçağ boyunca kullanımda kalmıştır. 8. yüzyılda, 12. yüzyılda V. Niccolo tarafından ve 15. yüzyılın ortasında 4. Paolo tarafından restore edilmiştir. Asıl kaynak 1570 'de 5. Pio tarafından bağlanmıştır. Papa 8. Urban (Barberini) (1623-1644), Giovan Lorenzo Bernini'den Pınar ve meydanın şekil değişikliğini, kendi aile sarayına (Barberini Sarayı), yakın yeni bir sahne yaratmasını istedi. 1998 'de büyük bir restorasyon geçirmiş, temizlenmiş ve su sistemi de yenilenmiştir.

Başka keyifli gezilerde buluşmak üzere...






3 yorum:

  1. DUYURU
    Bloglardan Seçmeler 24 Kasın 2010 günü ÖĞRETMENLER GÜNÜ özel sayısı olarak yayınlanacaktır.

    Katkı sağlamak isteyenler, öğretmenlerimizle ilgili her türlü yazı ya da başka çalışmalarını
    29 Ekim 2010 gününe kadar Bloglardan Seçmeler'e gönderebilirler.

    İlgi göstereceğinizi umuyorum.

    Sevgi ve saygılarımla

    Sabahattin Gencal

    YanıtlaSil
  2. Yıllar önce (1o yıl oluyor sanırım) gittiğim; İtalya gezimde en beğendiğim şehirlerden birisidir Roma ve Roma'daki Trevi çeşmesine sırtımı dönerek para atıp bir kez daha gelmek ümidi ile dilekte bulunmuştum. Yine görebilmeyi çok isterim ama daha hiç görmediğim vegörmeyi arzu ettiğim öyle çok yer var iken...bakalım kısmet:)tekrar anımsamama vesile olan bu güzel gezi yazısı ve bilgiler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Trevi Aşk Çeşmesi, gerçekten çok güzel bir yer. Bozuk para atarken arkanızın dönük olması, sağ elinizle ve sol omzunuzun üzerinden atmanız gerektiğini unutmayın :)

    YanıtlaSil