9 Aralık 2010 Perşembe

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

KİTABIN ADI :         Gelibolu’dan Kafkaslara
                        Birinci Dünya Savaşı Anılarım
KİTABIN YAZARI : İ. Hakkı Sunata


KİTABIN ÇEVİRMENİ -


KİTABIN YAYINEVİ :  T. İş Bankası Kültür Yayınları


KİTABIN BASKI YILI  : 2005


KİTABIN BASKI SAYISI  : 2. Baskı


KİTABIN SAYFA SAYISI  : 609 sayfa


KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ  : 10/10


KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ  : 10/10


KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ 10/10


YORUM: Ülkemizde anı kitapları azdır. Dünya edebiyatında önemli yer tutan anılar, yaşanılan dönemi belgeleyen, şahsi düşüncelerdeki tek yanlılığı azaltılabildiği ölçüde önemlidirler.


Ülkemizin ve halkımızın savaş, kan, gözyaşı ve acıyla sarsıldığı 20. yüzyılın ilk çeyreğindeki olaylara ilişkin tanıklıklar, geleceğimiz belirleme ve varlık sebebimiz açısından kanımca çok önemlidir.


İşte bu kitap, üniversite öğrencisi ve henüz 17 yaşındaki bir gencin, 1915’de aniden kendini askerliğin içinde bulmasıyla gelişen olaylar, değişen yaşamlar, alabildiğine yalın ve gerçekçi anlatım, yaşının verdiği temiz bir düşünce ile irdelenen olaylar sizi alıp, tüm kitap boyunca ülkenin dört bir yanına sürüklüyor.


Yazarın İzmir çevresinde başlayan acemiliği, Çanakkale savaşı, Doğu seferi, Doğu cephesi, Kafkaslar derken İran’da iken ilan edilen 1918 Mondros mütarekesiyle İstanbul’a dönüş çilesi…


Zamanın şehir, insan görüntüleri, savaşın acımasızlığı ve yıpratıcılığı, zamanın ve olayların girdabında sürükleniş adeta bir film gibi.


Özellikle doğu cephesinde insanın tükenişi, Mehmetlerin birbiri ardınca çoğu kez nedensiz yok oluşları, pamuk ipliğine bağlı hayatlar, değişik karakterdeki insanlar yazarın günlük notlarıyla çok canlı bir şekilde anlatılıyor.


“Tarihimizi bilmeden geleceğimizi kuramayız” Bu nedenle Cumhuriyetimizi var eden koşulları bilmeli, öğrenmeli ve gelecek nesillere öğretmeliyiz.


ALIN VE OKUYUN DERİM.


Ne yazık ki yazar hakkında ayrıntılı bilgi edinemedim. Kitaptaki bilgiler ile yetineceksiniz.


İyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder