1 Mart 2011 Salı

KERKOUANE

Tunus gezimizde Kelibia kasabasından ayrıldıktan sonra yolumuz bir süre deniz kıyısına paralel devam etti. Bir süre sonra Kamel, aracımızı sağa denize doğru dönen bir yola çevirdikten kısa bir süre sonra bir bariyerle kapatılmış olunan bir yere geldik. Önemli arkeolojik ören yerlerinden Kerkouane'a gelmişiz.
Kapıdaki görevli, bayram sebebiyle kapalı olduğunu söylemesine rağmen, Müslüman, bahşiş ve hediye portakal yanyana gelince, ören yerini 20 dakika gezmemize izin verdi.
Kerkouane, tahminen 1. Pön savaşları sırasında (İÖ 250) tamamen tahrip edilmiş. Daha sonraki Roma hakimiyetinde bir daha eski gücüne kavuşamamış. Ancak Kartaca ve Hadrumentum gibi önemli yerleşimlerin yaşadığı İÖ 4. ve 3. yy larda çok önemli kaetler arasında yer alıyormuş. Bu büyüklüğü son kazılarda gün ışığına çıkarılan yapılardan anlaşılıyor.
Kentin tespit edilen binalarının belli bir kent planına göre yapıldığı, evlerin belli standardlara sahip olduğu gözleniyor.
Bazı evlerin odası olarak saptanan zeminlerde yer yer mozaikler göze çarpıyor. Önemlilerinin korumaya alındığını tahmin ediyorum.
 Zaman zaman kazıların devam ettiği söyleniyor. Ancak bizim gezimiz sırasında herhangi bir kazı faaliyeti yoktu.


 Bazı evlerin oda kapılarında görünen şekiller ilgimizi çekti. Kamel'in bekçiden aldığı bilgiye göre çocuk odalarının kapısına çizilen bu şekillerin, çocukların kötülüklerden ve kazalardan korunması kültüne dayalı imiş.

Kerkouane gezimiz ne yazık ki, istediğimiz zamanı ayıramadığımız hem kapalı olması ve hem de daha rotamızın uzun olması sebebiyle belki bir gün tekrar yolumuz düşer temennisi ile sona erdi. Cape Bon gezimiz devam ediyor.

1 yorum:

  1. Resimlerden anladığım kadar, Bizdeki tarihi kalıntılar kadar değerli değil ama, galiba bizdeki gibi de dağınık değil. En azından saha temiz ve toplanmış.

    YanıtlaSil