15 Mart 2011 Salı

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

KİTABIN ADI : Türk Yahudiler

KİTABIN YAZARI : Bilal N. Şimşir
KİTABIN ÇEVİRMENİ : -
KİTABIN YAYINEVİ : Bilgi Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI : 2010
KİTABIN BASKI SAYISI 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI . 430 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ :10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10
YORUM: Hitler faşizmi, Fransa’nın üzerine çöktüğünde, ülkenin neredeyse dörtte üçü işgal edildi. Paris’teki Fransız hükümeti işgal altında olmayan Wichy’e taşındı. Türkiye Paris Büyükelçiliği’de hükümeti izleyerek taşındı. (Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda uzun süre Büyükelçiliği’ni İstanbul’dan Ankara’ya taşımayarak tepeden bakan bu emperyaliste onunla aynı seviyeye düşmeyeceğimizi gösteren bu jestimizi ne yazık ki şimdi kimse Fransa’ya hatırlatmıyor.)
Bu arada büyükelçilik tarafından Fransa’da yerleşik olduğu saptanan 995 Yahudi Türk vatandaşları, Faşist Fransa ve Almanya tarafından 1942-44 arasında sürekli taciz edildi. Evleri basılıp eşyaları çalınan, aile bireyleri toplama kamplarına götürülen bu vatandaşlarımızın serbest bırakılması ve Türkiye’ye götürülmeleri için, Türk dışişleri mensupları yoğun mücadele verdi. Büyük kısmı faşistlerin elinden kurtarılarak ülkeye getirildi.
Belgelerin eksikliğinden bazı vatandaşlarımızın akibeti kayıtlardan belli olmuyor.
Yakın dönem tarih ve diplomasi yazarı ve araştırmacı Bilal N. Şimşir, anılan dönemin kayıtlarını titizlikle araştırarak yine büyük bir başarıya imza atmış.
Tarihsel dönemi çok büyük bu belgeler yakın tarihimizin çok bilinmeyen bir dönemine ışık tutuyor. İşte, okuduğunuzda “Ne Mutlu Türküm Diyene” diye haykırabileceğiniz bir eser daha…
Saygılar Bilal N. Şimşir…


Bilal N. Şimşir (d. 1933), Türk diplomat, akademisyen, yazar. 1957 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bu fakültede Diplomasi Tarihi Kürsüsünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1960 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığına geçti. Paris, Şam, Londra, Lahey Türk Büyükelçiliklerinde başkâtip ve müsteşar olarak çalıştı. Türk Dışişleri Bakanlığında, merkez şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı. Arnavutluk'ta Tiran Büyükelçiliği, Çin Pekin Büyükelçiliği, Avusturalya ve Güney Pasifik Ülkelerinde büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil etti. 1998 senesinde Türk Dışişleri Bakanlığında 38 senelik hizmetinin ardından emekliye ayrıldı. Avusturalya nezdinde Türkiye Büyükelçiliği görevinde bulundu.

Yakın tarih üzerine 52 cilt araştırma kitaplarının ve 160 kadar makalenin yazarıdır. Gizlilik süresi dolan İngiliz belgeleri üzerine yaptığı araştırmalar ve bunlarla ilgili kitapları ile tanınmıştır.
Kaynak: Wikipedi

1 yorum:

  1. bu insanlar da diplomat, ilter türkmen'ler de... ilk kısmı, son nefesine kadar vatanına hizmet eder. ikinci kısmı, canan barlas denen kadınla karşılıklı espiriler (!) yapar...
    ne diyeyim...

    YanıtlaSil