24 Mart 2011 Perşembe

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

KİTABIN ADI : Oblomov

KİTABIN YAZARI : İvan Gonçarov
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Orhan Akıcı
KİTABIN YAYINEVİ : Athena Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2010
KİTABIN BASKI SAYISI : 2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 602 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 9/10 (Çok az dizgi hataları var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10

YORUM: Rus edebiyatının hiçbir kahramanı, ne Raskolnikov (Suç ve Ceza)ne Mişkin (Budala), ne de Prens Amdrey (Savaş ve Barış), eski Rus insanını, hatta bütün Doğuluları Oblomov kadar açıklıkla, en özlü yanıyla temsil etmez. Doğu, belki de ilk defa olarak Gonçarov'un bu büyük eserinde kendi kendini tanımaya, Batı'dan farkını anlamaya başlamıştır. Oblomov, çiftliği, köleleri olan bir derebeyidir. Köylülerin hazırlayacağı ekmeği yemek için büyütülmüştür. Bu yüzden, ekmeğini kendi kazanan insanlar arasında ne yapacağını şaşırır, böyle bir hayata hazır olmayan iradesi söner, ölüme benzeyen uyuşukluğa gömülür. Ancak Gonçarov, büyük romancılarda görülen 'dram karşısında gülümseme'' sini hiç eksik etmez; okurunu da gülümsetmeyi başarır. Gonçarov'un bu dev yapıtını okuduktan sonra ''Oblomovluk''un bize, hiç de yabancı olmadığını farkedecek, iş hayatına karışmış olanlar arasında bile, pek çok Oblomov'un bulunduğunu göreceksiniz.” (Athena Yayınları kitap tanıtımından alıntı)
Oblomov, 1970 li yılların kült kitaplarından idi. 1970 gençlerinin dönemsel kitap okuma tutkusu geçen kırk senede bir daha tekrarlanmadı. O yıllarda bir türlü fırsat bulup okuyamadığım bu kitabı sonunda okudum. Türkiye’de neredeyse bu kitabı yayınlamayan yayınevi yok gibi.
Okuduğunuzda göreceğiniz gibi “Oblomov”luk bir tip ve karakterdir. Onun benzerleri her zaman ve her ülkede bulunabilir. Belki de bildiğiniz, yanınızda olan birisi dahi olabilir. Gonçarov, Oblomov’u o derece iyi tahlil etmiş ve romanda işlemişki, adeta gerçek bir fotoğraf veriyor size.
Her zaman dünya klasikleri arasında yer bulan bu kitap, aydın Türk insanının ve gencinin okuması zorunlu kitaplardan biridir.
Unutmayın, okuyacağınız her kitapla, etrafımıza çöken karanlığı yırtabilmek için daha çok silahımız olacak…

İvan Aleksandroviç Gonçarov (Rusça: Ива́н Алекса́ндрович Гончаро́в) (18 Haziran 1812–15 Eylül 1891) Rus yazardır. En ünlü eseri 1859 yılında basılmış Oblomov'dur. Simbirsk, şimdiki adıyla Ulaynovsk'ta doğmuştur. Babası zengin bir tahıl tüccarıdır. Moskova Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra 30 yıl boyunca devlet memurlğu yapmıştır.

Fyodor Dostoyevski tarafından kayda değer, itibarlı bir yazar olarak tanımlanmıştır. Anton Chekhov kendisinden başarılı bir yazar olarak söz eder. Hiç evlenmemiştir ve 1891 yılında St. Petersburg kentinde ölmüştür.
Kaynak: Wikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder