10 Haziran 2011 Cuma

SARIKUM GÖLÜ VE DOĞAL ALANI - SİNOP

Sarıkum gölü ve doğal alanı Sinop çıkışında, Ayancık karayoluna saptıktan yaklaşık 10 kilometre kadar sonra levhadan sapılarak gidiliyor. Yoldan saptıktan bir iki kilometre sonra gölün güney ucuna ve bekçi kulübesine ulaşıyorsunuz.
Gölün özellikle batı kısımları boydan boya sazlık. göl kuzeye doğru gidildikçe küçülerek sivrileşiyor. gölde çok sayıda su kuşu, kurbağa ve su kaplumbağası var. 
Sarıkuma gittiğimiz gün, Sinop limanına büyük bir gezi gemisi yanaşmıştı. 4 kişilik bir grup taksi tutarak bizimle eş zamanda gölü ve doğal alanı gezmeye geldi. Biz kendi ülkemizi doğru dürüst tanımazken, limana gelen turist grubundan bu kişilerin, şehri gezmeyi bırakıp bu doğal alana gelmeleri, sanırım mesleki bilgi ya da uzmanlıklarının gereği sanıyorum. Belli bir araştırma çerçevesinde geldiklerini tahmin ediyorum.
Sarıkum gölünün denize ulaştığı ve çok dar bir kıstakla denize döküldüğü noktaya gelmek için, Sarıkum köyünün içinden geçiliyor. Gölün etrafındaki çevre yolunun tam denizle buluşma noktasında bir köprü var. Göl suyu buradan denize ulaşıyor.
Göl ile denizin birleştiği noktada çok ilginç bir ekosistem gelişmiş. Burada göle ve köye adını veren sarıkum çevreyi kaplamış durumda. Gördüğünüzde inanamayacağınız biçimde çöl kumu. Öyleki bu çöl kumunda yetişen bazı bitkiler burada özenle yetiştirilmiş ve tanınmaları içinde girişte resimleriyle tanıtılıyor.
 Kıstak boyunca çevre kumullarla kaplı. Karadenizde böyle bir oluşumu görmek çok ilginç.
Ancak göze çarpan ve rahatsızlık uyandırıcı durum, denizin getirdiği enkaz ve molozlar çevreye yayılmış durumda. Her ne kadar doğal alansa da bu kadar doğal bırakmak ne yazık ki çirkin bir manzara oluşturuyor. Bu çok güzel doğal alana daha çok insanı ve doğaseveri çekmek için biraz emek harcamak gerekiyor galiba.
 Çevrede güzel bir orman yaşamı var ve çok canlı. Bu sarmaşığın dansı ilgi çekici
Sinop güney sahillerinde genellikle rip akıntıları var. Bu yüzden çevrede bu uyarıcı levhalardan bol miktarda var. çok iyi yüzme bilsenizde çok dikkatli olmakta fayda var.
Sarıkum gölünü çepeçevre yürüyerek bütün günü güzel bir yürüyüşle tamamlamak bir başka seçenek. Bahar ve yaz aylarında gezi sonrası güzel bir deniz de sizi bekliyor olacak. Ülkemizin çok güzel ve akılda kalıcı yörelerinden Sarıkum'a yolunuzu bir şekilde düşürmeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder