19 Eylül 2011 Pazartesi

MOSKOVA METROSU - 1

Dünya’da Paris Metrosuyla birlikte en iyi düzenlenmiş ve yoğun taşımaya yönelik metrolar arasında Moskova Metrosu’nun özel bir yeri var.
 Halen 11 birbirine bağlı, 1 adet bağımsız ve 2 adette  yapımı süren hattan oluşan Moskova Metrosu’nun özellikle ilk açılan dairesel hattındaki metro durakları görsel birer sanat galerisi gibiler.
 1935’de ilk kez açılan Moskova Metrosu, 2. dünya savaşı sırasında özellikle Moskova kuşatmasında zaman zaman sığınak ve bazı önemli eserlerin saklanması işlevini de görmüş.
 Yaklaşık 100-120 metrelik iniş asansöründen sonra yerin altında uzanan metro hatlarını insan gördüğünde, sanki Moskova halkının metroda yaşadığı gibi bir izlenme sahip oluyor. Özellikle ikili ve üçlü ana metro durakları inanılmaz bir kalabalığı 05.00-12.30 saatleri arasında ağırlıyor.
28 rublelik (1,60 TL) bir metro biletiyle tüm metro ağını aşağıdan dolaşabilmeniz mümkün. (Gideceğiniz turlarda 30 Euro’ya ekstra metro gezisi yapıldığını hatırlatayım.) Gittiğinizde “Mayakovskaya”, “Kropotkinskaya”, “Teatralnaya”, “Prospekt Mira”, “Kurskaya-Radialnaya”, “Komsomolskaya” istasyonlarını mutlaka gezmenizi öneririm.
 Neredeyse 2 dakikada bir metro treni geliyor. Trenlerin hızı ise, Ankara ile kıyaslarsam inanılmaz hızlı.
 Özellikle ilk yapılan hatlarda Sovyet döneminin tüm görkemi metro istasyonlarına yansıtılmış. 1991’den sonra bı metro istasyonları “Ulusal değer” olarak kabul edilerek Devlet korumasına alınmış. Bu sebeple Lenin heykelleri dahil hiçbir unsuru zedelenmeden korunuyor.
Çekebildiğim kadar resim ile sizi Moskova Metrosu görsel şölenine davet ediyorum.










Gezmeye devam edeceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder