2 Kasım 2011 Çarşamba

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

KİTABIN ADI : New York Üçlemesi

                  Cam Kent, Hayaletler, Kilitli Oda
KİTABIN YAZARI : Paul Auster
KİTABIN ÇEVİRMENİ : İlknur Özdemir
KİTABIN YAYINEVİ:  Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2010
KİTABIN BASKI SAYISI : 10. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI:  382 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ:  10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 9/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ:  8/10
YORUM:
Paul Auster’il ilk defa okuyorum. Bildiğim kadarı ile ilk yayınlanmış üç uzun hikayesinin yer aldığı New York üçlemesi, büyükşehir ve dedektifliğin içiçe girdiği yeni Amerikan tarzı hikayelerden oluşuyor.
Hikayelerin konuları birbirine oldukça benzer. İkinci ve üçüncü hikayelerde, hepsi arasında belli belirsiz bağlar kuruluyor gibi. Yazarın hikayede kendi adını da bir takma ad olarak kullanması ilk defa karşılaştığım bir unsur.
Konular belki çok iyi yakalanmış. Ama hikaye derinleştikçe sanki bir yere gitmeyecek gibi bir kısır döngüye giriyor ve anlamsız şekillerde bitiyorlar.
Belki hayranlarını üzecek ama Paul Auster’i bu kitabında sevemedim. Belki ilerde…


Paul Auster (3 Şubat 1947, Newark, New Jersey) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist.

Paul Auster, 1947 yılında ABD'nin New Jersey kentinde doğdu. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşayan ve geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp,yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman,Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından Seçkin Selvi' nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır.
2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen “Asturias Prensi” ödüllerinde, aralarında Orhan Pamuk 'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti.
Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir.

Kaynak. Vikipedi

6 yorum:

  1. hep okumak isterim bir türlü sıra gelmez Auster'e...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ceren,
    Galiba çok acele etmen de gerekmiyor(!)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. İşte ben bu yüzden bir türlğü cesaret edemedim Newyork Üçlemesi'ni okumayı.
    Görünmeyen en beğendiğim romanlarından biridir.
    Saygı ile...

    YanıtlaSil
  4. Kütüphaneden alınıp okunmak üzere not aldım ama bende pek acele etmiyim o zaman :)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Hayat İzlerim,
    Yorumum sizi etkilemesin. Belki de seversiniz. Benim ilk Auster deneyimim olduğundan böyle bir yorum yaptım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Şeniz,
    Yine de bir denk getirdiğinde oku derim. Belki de seversin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil