23 Ocak 2012 Pazartesi

ARALIK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 
KİTABIN ADI
Kabil
KİTABIN YAZARI
Jose Saramago
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Işık Ergüden
KİTABIN YAYINEVİ
Kırmızı Kedi Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
146  sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 



YORUM:
Geçen Haziran ayında kaybettiğimiz, son dönemin en önemli ve değerli yazarlarından Jose Saramago’nun kaleme aldığı son romanı.
Bir romandan ziyade, uzun hikaye tarzında yazılmış ve dinsel hikayelerin bir anlamda alaya alındığı etkileyici bir son deyiş.
Tanrı’ya kutsal sunumda kardeşinin gerisinde kaldığı için kızarak kardeşi Habil’i öldüren Kabil’in hikayesi. Aslında bu kısa özet kitabın daha ilk sayfasında hemen anlatılıyor. Sonra ne mi oluyor? Büyük üzüntü ve yeise kapılan Kabil’i teselli etmek isteyen tanrı, onun yaşamını devam ettirmesi konusunda akit yaparak söz veriyor. Kabil, zaman ve mekan boyutunu aşarak, kutsal kitabın hikayelerinde dolaşıyor. Mısır, Davut peygamber, Nuh, gemisi, karısıyla uzun süren yatak ilişkisi ve sonuçta, Kabil, gerçekte tanrının adil değil, kan dökücü ve intikamcı yüzünü keşfederek tanrıdan bir intikam alıyor…
Nasıl mı? Okumanız gerekiyor…
Saramago, yaşamı boyunca partisine sadakatla bağlı, dinin toplumların geleceğini karartan bir afyon olduğunu sergileyen, acımasız ve gerçekçi eleştirel romanlarıyla tanınan toplumcu bir yazardır.
Bu son roman bir anlamda mükemmel bir veda…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder