14 Şubat 2012 Salı

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 
KİTABIN ADI
Prag Mezarlığı (İl Cimitero di Praga)
KİTABIN YAZARI
Umberto Eco
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Eren Yücesan Cendey
KİTABIN YAYINEVİ
Doğan Kitap
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
493  sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 



YORUM:
Çağımızın en büyük entelektüellerinden kabul edilen (ki fazlasıyla hak ediyor) Umberto Eco yeni romanıyla yine yazınsal bir şölenle karşımıza çıkıyor.
Hitler’in, Yahudi soykırımına gerekçe yaptığı söylenen “Siyon Bilgelerinin Protokolleri”, romanın çıkış konusu. Döneminin tamamen gerçek olaylarına, yazar tarafından serpiştirilen birkaç roman kahramanı ile görkemli roman oluşmuş. Başkahraman Simonino Simonini’in günce tutmasıyla başlayan kitap, güncede geri giden anılarla, Simonini’nin o güne kadar yaşamı ve başından geçenleri özetliyor. Daha sonra beklenmedik şekilde günceye müdahale edip yazmaya başlayan Rahip Dalla Picola’nın bir süre sonra Simonini’nin 2. Kişiliği olduğu anlaşılır.
Bir sahte belge uzmanı olan sahte noter Simonini, Garibaldi’nin Roma’ya yürüyüşü, Paris’te komün devrimi ve Dreyfüs Davası gibi, dönemin birçok olayına girip çıkıyor. Gerisini merak edenler kitabı alıp okumak zorunda.
Eco tarafından kitaba eklenen ve dönemi yansıtan karakalem çizimlerde enfes ve mükemmel bir görsel bütünsellik sağlıyor.

4 yorum:

  1. okuma listede üst sıralarda ama çok olumsuz yorumlar yapıldı kitap için o nedenle azcık erteledim kendilerini:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kitap Eylemcisi
      Eco'yu okuyabilmek için iyi bir Avrupa kültür altyapısına sahip olmak gerekir. "Canım sıkıldı kitapçıdan bir kitap alıpta okuyayım, zaman geçsin" mantığıyla okumaya kalkarsanız denize dökülürsünüz.
      İyi bir kitap okuyucusu olarak sizin büyük zevk alacağınızı tahmin ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Bir Eco hayranı olarak kitapçıda bakıp bakıp nedense bir türlü alma basiretini göstermemiş olduğum bir roman bu. O halde artık "Pamuk eller cebe" diyorum kendime. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ceren,
      Eco'yu biliyor ve daha önce okuduysanız, zaman kaybetmeyin derim. Sevgiler.

      Sil