23 Mayıs 2013 Perşembe

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6


KİTABIN ADI
Esirciler Hanı
KİTABIN YAZARI
Rıza Zelyut
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Bilgi Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
374 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
8/10 

Tarihi romanlara biraz mesafeli bakıyorum. Özellikle romanda tarihi kişiliklere yer verildiğinde, ne kadar başarılı yazılırsa yazılsın, sonuçta kurulan hayali bir örgü olduğu için bu kahramanların hiçbir zaman doğru konuşturulmadıklarını düşünürüm. Biraz da bu tarihi kişiliğin “tarihe mal olmuş kişiliğinin değiştirildiği ve zihinlere farklı bir kişilik kazındığı” duygusuna kapılırım. 

Rıza Zelyut’un bu romanında da gerçek tarihi kişilikler var. Yalnız sayın Zelyut romanında  bu olayları ve kişileri –konuşturmasına rağmen- daha çok zaman fonu olarak kullanmış.

Romanın kahramanı Kuloğlu Bektaş, araya babasının –eski bir yeniçeri-, tanıdıklarını koyarak Esirciler Hanı’nda kapı bekçisi olur. Günün birinde hana satılmak için getirilen bir Gürcü kızı Mehlika’ya aşık olur. Olayların gelişen örgüsünde araya giren İstanbul Kadısının karısı Ayşe Hatun işleri karıştırır. Tam bu sırada Patrona Halil isyanı patlak verir…

Romanda keyif alacağınız bir unsur, Zelyut’un başarılı çalışmasıyla dönemin “konuşmaları” “adetleri” “malzemeleri” vs pek çok ilginç bilgiler ediniyorsunuz.

Okuduğunuzda keyif alacağınız bir roman.
Rıza Zelyut (d. 1948, Ormancık, Niksar [eski ismi Şadoğlu]), Türk gazeteci, araştırmacı yazar. 

Alevi kökenlidir. 1980 öncesi Türkiye'nin öğretmen örgütü olan Töb-Der örgütlenmesinde aktif rol aldı, yöneticilik yaptı. Tokat, Niksar, Kızıldere Nahiyesi'nde 30 Mart 1972 yılında gerçekleştirilen Kızıldere Katliamı'nın destanını yazdığı ilk kitabı "Sonsuz Yarım Gün" 1980 sonrası Cunta yönetimi tarafından yakıldı ve Zelyut tutuklandı. Cezaevinden çıktıktan sonra Hürriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Halen Güneş Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır. Türk gazeteci-araştırmacı-yazar.
Yayımlanan Kitapları

Kitaplarında Aleviliğin tarihsel sürecini kaynaklara dayandırarak ele alır. Anadolu Aleviliğinin İslamın Batıni yorumu olduğunu kabul eder. Hatta İslamın Anadolu yorumu, Türk yorumu olarak Aleviliği işaret eder.

· Öz Kaynaklarına Göre Alevilik

· Halk Şiirinde Gerçekçilik

· Osmanlı'da karşı Düşünce ve İdam Edilenler

· Halk Şiirinde Başkaldırı

· Aleviler Ne Yapmalı?

· Alevilerde Mizah

· Türk Aleviliği

· Yabancı Kaynaklara Göre Türk Kimliği

· Dersim İsyanları ve Seyit Rıza Gerçeği

· Esirciler Hanı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder