17 Mayıs 2013 Cuma

PETERHOF ( Петерго́ф) - YAZLIK SARAY - 1

Saint Petersburg’un, otobüs ile yaklaşık yarım saat mesafesinde bulunan, Peterhof Sarayı, Büyük Petro tarafından yaptırılan görkemli bir saray. Ayrıca önündeki geniş bahçeleriyle ünlü. Rusya’nın Versailles’ı olarak anılan saray aynı zamanda Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Finlandiya Körfezine bakan, ve Büyük Saray (Bolshoi Dvorets) olarak adlandırılan yapı, ilk kez 1705’lerde planlanmaya başlıyor. 1714’den itibaren yapımına başlanan saraya, Petro büyük önem veriyor. Özellikle bahçesindeki, havuzlardan, kuş köşküne, su oyunlarından kendi heykeline kadar tüm planlamayı yaptığı söyleniyor. Tüm yapılar bahçesiyle birlikte 1725 lerde tamamlanıyor.
Peterhof Sarayı, tıpkı diğer yazlık sarayın bulunduğu Tsarskoye Selo’daki saray gibi 1941-1944 arası işgalci Nazi orduları tarafından üs olarak kullanılmış. Saldırı öncesi, bahçede yer alan heykellerden büyük kısmı atılan bombalardan etkilenmemesi için halk tarafından sökülerek suya gömülerek saklanmış ve savaştan sonra eski yerlerine dikilmişler.
Naziler, bulundukları dönemde bahçenin büyük bir kısmını tahrif etmişler ve kıyıdaki köşkü atlarının ahırı olarak kullanmışlar.
Saray ve bahçe son kez, 2003 yılındaki Saint Petersburg’un 300. Yaş kutlamalarına hazırlık olmak üzere 1997 yılında tümüyle bir genel onarıma sokulmuş.
Zaman darlığı sebebiyle Sarayın içini gezme imkanımız olmadı. Bahçeye giriş ile saraya giriş ayrı ücretlere tabi. Sarayın içinde ünlü Rus ressam İvan Ayvazovsky’nin çok sayıda tablosu bulunuyor.
Bahçede keyifli gezmede sizi yalnız bırakıyorum. Haftaya da gezmeye devam edeceğiz.








4 yorum:

  1. “Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz.Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim
    Hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıkları,ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık
    serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir.”Mustafa Kemal Atatürk

    19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ
    KUTLU OLSUN!


    (daha sonra bilehare inceleyeceğim bu güzel seyahat post.unuzu...)esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atatürk'ün bu çok güzel sözleriyle kutladığınız bu bayramamımız aslında cumhuriyetimizin doğum günüdür. Tüm, kalbi vatanı ve kurucusu için çarpanlara kutlu olsun.

      Sil
  2. Bombalara karşı heykellerin kaldırılması ne kadar akıllıcaymış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halk, kendi ulusal değerlerini korumayı ve gelecek nesillere aktarması gerektiğini öğrenmiş. Önemli olan bu!

      Sil