4 Temmuz 2013 Perşembe

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2


KİTABIN ADI
Mustafa Kemal’in Mütareke Defteri
KİTABIN YAZARI
Falih Rıfkı Atay
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Pozitif Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2010
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
135 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (Az sayıda dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Tarihi yapan insanların çığır açıcı davranış ve eylemleri gelecek kuşakların rehberidir. Ülkemizin mucizevi kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın tarihe not düşen eylemlerini kitaplaştıran Falih Rıfkı Atay bu küçük kitapçığa, Yıldırım Ordular Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın 30 Ekim 1918 Mondros ateşkesi sırasında Adana’da faaliyetleri ile başlıyor. İstanbul ve Sedaret ile sürekli yazışan ve ateşkes hükümlerini yorumlayıp bunların ülkenin felaketine yol açacağını söyleyen Mustafa Kemal Paşa, kurtuluş savaşının ilk adımlarını da burada atıyor. Vatan müdafaasının ilk adımı olarak Toros tünellerinin savunulmasını isteyen ve bunun için halka silah dağıtan Mustafa Kemal daha sonra İstanbul’a dönerek mütareke döneminde siyasi faaliyetlerini sürdürüyor. 

Gazeteci yazar Falih Rıfkı Atay’ın özellikle ulusal kurtuluş savaşının zafere ulaştığı günlerde, yani Ağustos ayı sonu Eylül ayı başında İstanbul’da yaşadıklarını, tersine duyumlarla sarsılmalarından sonra zaferi duyarak sevinmelerini son derece dramatik bir biçimde anlatıyor.

Atatürk’ün yaşamının sonuna kadar küçük anılarla devam eden kitapçık güzel fıkra-anekdotlarla sona eriyor. Başucu kitaplarınızdan birisi daha…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder