9 Temmuz 2013 Salı

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3


KİTABIN ADI
Atatürk’ün Sovyetler’le Görüşmeleri
KİTABIN YAZARI
Mehmet Perinçek
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kaynak Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
3. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
439 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Geçen yüzyılın başında yan yana iki devrim meydana geldi. Hem içten ve hem dıştan saldırıya uğrayan bu devrimlerin ayakta kalabilmek için birbirlerine destek olmaları zorunlu ve yaşamsal önemdeydi. Anadolu devriminin önderi Mustafa Kemal, kızıl devrimin liderleri önce Lenin ve sonra Stalin’le karşılıklı saygı ve hoşgörü çerçevesinde derin bir bağ ve dostluk kurdu. 

Mehmet Perinçek, 2005-2006 yılları arasında Moskova Uluslar arası İlişkiler Devlet Enstitüsü arşivlerinde çalışmasıyla Sovyet gizli devlet arşivlerinde çok ilginç belgelere ulaştı. Kitap 3 bölümden oluşuyor. İlk bölüm, 23. Nisan 1920’ye kadar Bolşeviklerle ilk görüşmeler, 2. Bölüm, TBMM’nin açılışından Lozan’a kadar ve 3. Bölümle Lozan’dan Atatürk’ün ölümüne kadar ki Türk-Sovyet ilişkilerini gerçek belgelere dayalı anlatıyor.

Kitabın sonunda yararlandığı 31 adet tutanağın tercümelerinin yer aldığı belgeler, Atatürk’ün karşılıklı saygı ve dostluğa dayalı siyasi politikasının başarısını ortaya koyuyor. Bu gün geldiğimiz noktada, Atatürk’ün bizlere emanet ettiği siyasi mirasını ne kadar koruyabildiğimizi görüyormusunuz?

Sovyetler Birliği’ne karşı asla bir saldırı politikası gütmeyeceksiniz. Doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak Sovyetler’e yöneltilmiş herhangi bir anlaşmaya girmeyecek ve böyle bir anlaşmaya imza koymayacaksınız.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder