9 Eylül 2013 Pazartesi

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 
KİTABIN ADI
Roza’nın Gözleri
KİTABIN YAZARI
Kemal Siyahhan
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Sel Yayıncılık
KİTABIN BASKI YILI
2010
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
248 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (Az sayıda dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
7/10 


Takas kitap yoluyla edindiğim bu kitabın bazı ilginç yönleri var. 

Hikayesinden yola çıkarak kısaca özetleyeyim. Emekli Başkomiser Kubilay, Anadolu’da uzun süre değişik şehirlerde ailesinden uzak çalıştıktan sonra döndüğü İstanbul’da boşluğun verdiği bunalımla baş etmeye çalışmakta iken, doktor oğlunun Süryani bir kızla evlenmek istemesi üzerine, çocukluk aşkı Süryani Roza’dan, sadece dinsel ayrılıklar sebebiyle ayrıldığı hatırlar. Müstakbel gelininin, Roza’nın yeğeni olduğunu öğrenmesiyle, tekrar Roza’yı bulmak için, yaşadığını öğrendiği Midyat’ın da içinde bulunduğu bir geziye çıkar. Hikayenin gerisini merak edenler okuyarak öğrenecekler.

Geçen sene gittiğim Mardin ve çevresi gezisi nedeniyle gezerek öğrendiğim, romanda da uzun süre anlatılan, Mardin, Midyat, evler, yaşamlar, Süryaniler gibi ilginç konuların romanda karşıma çıkması benim için hoş bir sürpriz oldu.

Kitabın edebi ya da sanatsal değerinden ziyade, değindiği konu itibariyle ilginçliği ve yıllarca üzerini kapattığımız konulara getirdiği bakış açısı nedeniyle önemsediğim bir kitap oldu.
KEMAL SİYAHHAN: 1963’te Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde doğdu. Erken yaşta iş hayatına atılan ve halen birçok mefruşat satış mağazasının başında bulunan Kemal Siyahhan, aynı zamanda 1979 yılından itibaren Atmaca, Deli, Öküz ve Hayvan gibi mizah ve edebiyat dergilerine sayısız karikatür ve resimli öyküler çizdi. Öylesine Yaşandı (Sel, 2002) ve Lale Bahçelerinden Fransız Sokaklarına (Leman, 2006) resimli romanlarının yanı sıra, Kenger (Sel, 2008), Yalnız Mor (Sel, 2009) ve Roza’nın Gözleri (Sel, 2010) adlı yayınlanmış eserleri bulunmaktadır. 

http://kemalsiyahhan.blogspot.com/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder