17 Eylül 2013 Salı

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5


KİTABIN ADI
Türk Ordusu’na Balyoz
KİTABIN YAZARI
Em. Org. Ergin Saygun
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kaynak Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
8. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
385 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Ülkemizin yakın tarihi açısından çok önemli bir kitap. 

Son yıllarda adaletin ve yargılamanın tartışılır hale getirildiği çok önemli davalardan “Balyoz” adıyla anılan davanın sanıklarından birisi kılınan Emekli Orgeneral Ergin Saygun, yakın Türk ordu tarihinin en parlak sicilli generallerinden biridir. Kendisini ve ailesini yakından tanıdığım değerli komutanımın ordudaki görevlerinden çok önemli bir bölümü yurt dışında geçmiş, ülkemizi ve ordumuzu başarıyla temsil etmiştir.

Komutamız, herkesin yakından bildiği gibi çok önemli sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Neredeyse tamamını hastanede yazdığı bu kitabında, yakın Türkiye tarihinin siyasi kesitleriyle, Türkiye üzerine oynanan oyunlar, dünya üzerinden büyük bir güç sayılan ordumuzun etkisiz kılınması için çevrilen oyunları sergilerken, haklarındaki davanın dayanaksızlığını, gerçek dışılığını ortaya çıkarıyor.

Dönem itibariyle çok önemli bulduğum, yakın tarihimizin belli başlı satır başlarının yer aldığı, kitabın mutlaka okunmasını öneririm.
Ergin Saygun, (d. 1946, İstanbul), 1966'da Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1967'de de Topçu Okulu'nu tamamladı. 1967-1976 yılları arasında Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde batarya subaylığı, uçuş öğretmeliği, ve Güney Kore'de irtibat subaylığı görevlerinde bulundu. 1978'de Kara Harp Akademisi'ni bitiren Saygun, kurmay subay olarak Genelkurmay Strateji ve Plan Dairesi'nde proje subaylığı, Kara Harp Akademisi'nde öğretim üyeliği Brüksel'de Türk askeri temsil heyeti başkanlığında Kara Plan Subaylığı, Genelkurmay Başkanı Özel Kalem Müdürlüğü, 6. Piyade Tümeninde Mekanize Piyade Tabur komutanlığı, 3. Kolordu ve 1. Ordu Harekat Eğitim Şube Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği ve Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı yaptı.[1] 

1993'te terfi ettiği tuğgeneral rütbesi ile Belçika’nın Mons kentinde Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı’nda (SHAPE) Lojistik ve İntikaller Daire Başkanlığı ile 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 1997'de terfi ettiği tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Strateji Daire Başkanlığı ile 4. Kolordu Komutan Yardımcısı ve 1. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı görevlerini yürüten Saygun, 2001 yılında korgeneral oldu. Bu rütbe ile 3. Kolordu Komutanlığı ve ve Brüksel’de Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı yaptı. 2005 yılında orgeneralliğe terfi ederek Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı oldu. 2006 yılında Genelkurmay 2. Başkanlığı’na, 30 Ağustos 2008 itibariyle de 1. Ordu Komutanlığı’na atandı. 2009 yılında emekli oldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder