19 Eylül 2013 Perşembe

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6


KİTABIN ADI
Maya’nın Günlüğü (El cuaderno de Maya)
KİTABIN YAZARI
İsabel Allende
KİTABIN ÇEVİRMENİ
İnci Kut
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
459 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


İsabel Allende’nin Türkçe’de yayınlanan 18. Kitabı. (Hepsine sahip olmak gururlandığım konulardan biridir) 

Güney Amerika edebiyatının yaşayan en değerli yazarlarından Allende, bitmeyen enerjisi ile yazmaya devam ediyor. Bu kitapta, bugüne kadar olan yayın düzeninin biraz dışına çıkmış. Önceki kitapları belli başlı iki grupta idi. (3 adet çocuk romanını dahil etmiyorum) İlk grup kendi çevresi, ailesi ve ölen kızı için yazdığı kısmen biyografik kitaplar. İkinci kategori ise, çıkışları genellikle Kuzey ve Güney Amerika’nın geçmiş dönemlerini anlatan, kısmen Şili cunta dönemi acıları, kısmen de eski tarihi dönemleri içeren romanlar idi.

Bu kez günümüzde geçen bir romanla karşımızda. Maya Vidal, babası Şili, annesi Danimarka kökenli, babaannesini yanında yaşayan 19 yaşında bir kız. Roman, Maya’nın ağzından anlatımla, Maya’nın geçmiş 2 yıllık fırtınalı yaşamını konu alıyor. Allende her romanında olduğu gibi  geri dönüşlerle anlattığı hikayesinde zaman zaman Şili cuntası acılarına dönerken ilaveten halen ABD’nin (yazar yıllardır ABD’de yaşamakta) en büyük kabuslarından olan uyuşturucu konusuna değiniyor. Muhteşem detaylarla dolu anlatımda, Şili’nin en uzak Chiloe adasına uzanan Maya’nın yolculuğunu okumaya başladığınızda bitirmeden kitabı elinizden bırakamayacaksınız. Allende’nin romanlarının tadını bilenler için yine büyük bir okuma keyfi…

5 yorum:

  1. daha önce okumadığım bir yazar, şimdi sizin yorumunuzu okuduğumda neler kaçırdığımı düşündüm.En yakın zamanda okuyup bu boşluğu kapatabilmek isterim, teşekkürler bu güzel tanıtım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca hanım,
      İsabel Allende Latin ve Şili edebiyatının devlerindendir. (Şili'de diktatör Pinochet tarafından devrilen ve öldürülen Sosyalist Devlet başkanı Salvador Allende amcasıdır.) Romanlarıyla ve özellikle ilk romanı "Ruhlar Evi" ile sinemayada uyarlanmış çok tanınan bir yazardır. Yakından tanımanız dileğiyle, sevgi ve saygılar sunuyorum.

      Sil
    2. teşekkürler Mehmet bey , öğrenecek çok şeyimiz var :)

      Sil
  2. Müthişti Maya'nın Günlüğü. İsabel Allende'ye sevgimi bir kaç kat daha arttırdı bu kitap :)

    YanıtlaSil