26 Eylül 2013 Perşembe

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 9

 
KİTABIN ADI
Hayat Bir Macera – Çocukluk ve Gençlik Hatıraları
KİTABIN YAZARI
Samet Ağaoğlu
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Yapı Kredi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
178 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10 


Samet Ağaoğlu, Demokrat Parti dönemi milletvekillerinden ve bakanlarından. 27 Mayıs’tan sonra Yassıada’da yargılanmış ve mahkum edilmiş. Ancak 1964 yılında afla salıverilmiş. 

Samet Ağaoğlu’nun önemli yanlarından birisi de Milli Mücadele döneminin önemli kişilerinden Ahmet Ağaoğlu’nun oğlu olması. Pek çok kitabı bulunan Samet Ağaoğlu’nun, cumhuriyetimizin kuruluş yıllarına ilişkin önemli gözlemlerinin ve anlatısının yer aldığı bu kitabı bu nedenle çok önemli ve ilgiye değer. 1963 yılında cezaevinde yattığı sırada kaleme aldığı kitabında, bazı subjektif değerlendirmelerini bir yana bırakırsak ilk elden anlatılan anılar olması nedeniyle Cumhuriyet tarihimiz açısından okunması gereken bir kitap…
Samet Ağaoğlu, (d. 1909, Bakü - ö. 6 Ağustos 1982, İstanbul), Türk yazar, siyasetçi. 

Samet Ağaoğlu Azerbaycan'dan Türkiye'ye göç eden Ağaoğlu ailesinin dördüncü çocuğudur ve kendisi gibi yazar ve fikir adamı olan Ahmet Ağaoğlu'nun oğludur. İlk ve orta öğretimini Bayazıt Fevziye Lisesi'nde yaptıktan sonra, 1929 yılında Ankara Lisesi'nden mezun olmuştur. 1931 yılında Ankara Hukuk Mektebi'ni bitirdikten sonra Strazburg'a giderek üniversitenin "yüksek etüdler" bölümünde 16 ay okumuş, ancak doktorasını tamamlayamamış, babasının işlerinin bozulması üzerine yurda dönmek zorunda kalmıştır. Yurda döndükten sonra Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarında bazı üst düzey görevlerde bulunmuş, 1946 yılında devlet hizmetinden ayrılmıştır.

Avukatlık yapmaya başladığı sırada Demokrat Parti saflarında politikaya atılmıştır. 1950,1954 ve 1957 seçimleri ile IX., X., XI. Dönem Manisa Milletvekilliği yapmıştır. Çalışma, Sanayi ve Devlet Bakanlıkları yapmıştır. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinde tutuklanıp hüküm giymiştir. Ömür boyu hapisle cazalandırıldı. İmralı ve Kayseri cezaevlerinde tutuklu kaldı. 1964 yılında Yassıada'da cezasını çekerken çıkan özel bir afla salıverildi. Bundan sonra siyasetle dolaylı olarak ilgilendi.

Kendini tümüyle yazılarına verdiği sırada 6 Ağustos 1982'de ölmüştür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder