30 Aralık 2013 Pazartesi

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3


KİTABIN ADI
Kırım – Son Haçlı Seferi (Crimea – The Last Crusade)
KİTABIN YAZARI
Orlando Figes
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Nurettin Elhüseyni
KİTABIN YAYINEVİ
Yapı Kredi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
493 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Kırım Savaşı, pek çok özelliği ile benzeri olmayan bir savaştır. Savaşın sonundaki neticeleri itibariyle de geleceğe iz bırakan bir özelliğe sahiptir.

Savaşın Osmanlı ve devleti ve Türkler bakımından özelliği, bu savaşta ilk ve son kez Osmanlı devleti, İngiltere ve Fransa ile ittifak kurarak Çarlık Rusya’sına karşı savaşmıştır. İngiltere ve Fransa geçmişte sürekli olarak Rusya ile ittifak ederek Osmanlı’yı parçalama ve yok etme yönünden birlikte hareket etmişse de bu savaş ile ilk kez Rusya’nın İstanbul’u ve Anadolu’yu tek başına ele geçireceğinden korkarak bu müttefiklerine savaş açmışlardır. Rusya, bu savaş öncesinde ilk kez, Balkanlar’ı tek başına düzenlemeye kalkışmış ve bu uğurda İngiltere ve Fransa ile savaşı göze almıştır.

Bu savaş ile, orduların savaş düzeninin yetersizliği fark edilmiş ve çok daha farklı yapılanmalara geçilme zorunluluğu batılı devletlerle fark edilmiştir. İlk kez bu savaş dolayısıyla, yaralanan askerlerin sağaltımı konusunda ciddi tıbbi adımlar atılmış, ameliyat teknikleri değiştirilmiş ve kadın hemşirlerin önemi kavranmıştır. Rusya açısından bu savaş ile ilk kez “Anayurdun tehlike altına girmesi” olgusu yaşanmış ve Rus milliyetçiliği öne fırlamıştır. Benim bulabildiğim son ayrıntı ise bu savaşla, ordu ile cepheye giden ve cephe gerisinde ticaret yapan sivillerin cephede bulunduğu son savaş olmuş bundan sonra lojistik sorunlar ordular tarafından çözülmeye başlanmıştır.

İşte bu , her yönüyle ilginç savaş, yazar tarafından çok okunur kitap havasında akıcı bir dille ve pek çok eski mektup anı ve bildiriye dayanılarak adeta o koşullar canlandırılmış. Tarih sevmeyenlerin bile okumaktan hoşlanacağı çok güzel ve kalıcı bir kitap ortaya çıkmış.
Orlando Figes is Professor of History at Birkbeck College, University of London. Born in London in 1959, he graduated with a Double-Starred First from Cambridge University, where he was a Lecturer in History and Fellow of Trinity College from 1984 to 1999. He is the author of many books on Russian history, including A People's Tragedy: The Russian Revolution, 1891-1924, which in 1997 received the Wolfson Prize, the NCR Book Award, the W.H. Smith Literary Award, the Longman/History Today Book Prize and the Los Angeles Times Book Prize. Natasha's Dance: A Cultural History of Russia(2002) was short-listed for the Samuel Johnson Prize and the Duff Cooper Prize. The Whisperers: Private Life in Stalin's Russia(2007), which is featured here. Crimea: The Last Crusade(2010) and Just Send Me Word: A True Story of Love and Survival in the Gulag (2012). His agent is Rogers, Coleridge and White. His books have been translated into more than twenty languages. A list of his foreign publishers is available here. He is a regular contributor to the New York Review of Books.

4 yorum:

  1. kitap tanıtımlarınızda geziler kadar ilgiye değer,
    yeni yılınız kutlu olsun, 2014 aydınlık gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim. Mutlu yıllar dilerim. Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey,

    Kitap okumak kadar kitap seçmek de önemli... Tanıtımlarınızı mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum . Aydınlık ve mutlu yarınlar dileğiyle sizin de yeni yılınız kutlu olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ve beğenmenize çok teşekkür ederim. Saygı ve sevgiyle mutlu yıllar dilerim.

      Sil