22 Ocak 2014 Çarşamba

ARALIK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

 

KİTABIN ADI
Üçüncü Şempanze – İnsan Türünün Evrimi ve Geleceği (The Third Chimpanzee)
KİTABIN YAZARI
Jared Diamond
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Çağatay Tarhan
KİTABIN YAYINEVİ
Alfa Bilim Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
467 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
0/10 


Kitabın yazarı Jared Diamond aslında bir coğrafya profesörü. Ülkemizde, daha önce çıkan “Tüfek, Mikrop, Çelik” kitabıyla tanınıyor. Zaman içerisinde popüler bilime ilgi duyan yazar, kendi mesleği dışında yazmaya başlamış ve giderek kolay anlaşılır bir dille bilimsel olayları sıradan insanlara anlatmaya ve sevdirmeye çalışmakta.

Kitapta insanın evrimini maymunlarla ortak atadan kökenini takip ederek anlatmakta. Kitap 5 ana başlık etrafındaki yazılardan oluşuyor. “Büyük memelinin sıradan bir türü”,”Tuhaf hayat döngüsüne sahip bir hayvan”, “Eşsiz insan”, “Dünya fatihleri”, “İlerlemeyi bir gecede geri çevirmek”

Popüler bilime ilgi duyan, bu konularda fazla bilgisi bulunmayanların çok şeyler edinebileceği bir kitap. Ancak gelelim bu kitabın çok tehlikeli bir yönüne. Bilim çok uzun bir zamandır olabildiğince tarafsız, dogmalardan uzak ve tümüyle kuşkuya dayalı araştırma temelinde yükselmiş ve bugünlere gelmiştir. Bilim adamı tarafsız ve her şeyden önce dogmaların ve popüler söylentilerin esiri değildir, olamaz.

Yazar, bu kitap, aslında konu örgüsü ile doğrudan fazla ilintili olamayan bir konuya, insanın “soykırım” yapma güdüsüne geliyor. Yaptığı garip tablolarla, herhangi bir ispatlanmış verisel kaynakları olmaksızın, dünyada soykırım yapan toplumların listesini yapıyor. Elbette tahmin edeceğiniz gibi listede, Türklerin 1.500.000 Ermeni’yi soykırıma uğrattığını defalarca yineliyor. Kendisine göre soykırımı, yok edilen insan sayıları yönünden kategorize ediyor. Bazı toplumlar bu suçla damgalanıyor. Yine tahmin edebileceğiniz gibi ABD bu soykırım listesinde yok. Çok garip değil mi?

Bu tür kitaplar, bizim gibi toplumlar için son derece tehlikeli kitaplardır. Yazar, “bağımsız bilim adamı” kisvesi ile toplumların bilinç altına bu ilgisiz, ancak o toplum için sakıncalı bilgiler alt yapısını yayar. İnsanı, “Yahu, adam bilim adamı, araştırmış ki bunları yazabiliyor, o da yazdığına göre bu bilgiler doğru galiba” Siz bu bakış açısına ulaştığınız anda bu kitap amacına ulaşmıştır. “Sen, soykırım yapan alçak bir milletin üyesisin. Sen insanlığa kara bir leke bırakmış toplumun bir ferdisin. Bu pislikten temizlenebilmen için nedamet getirmen, özür dilemen, doğmuş tüm zararları tazmin etmen ve hatta yok ettiğin bu halkın o zamanlar yaşadığı tüm toprakları bu halkın kalan temsilcilerine terk edip defolup gitmen gerekir. Çünkü ben bir bilim adamı olarak araştırdım ve bu kanattayım. Bilim böyle dediğine göre böyledir.” Bitti! İşte amaçlanan noktaya geldik bile.

Nasıl doğada yılan gibi zehirli hayvanların, insan hayatına zarar verecek zehiri alındıktan sonra faydasından istifade edebilirsen bu kitabı da eğer zehirinden arındırma gücüne sahipseniz, dikkatle ve zehirinden sakınarak okuyun. Ya da çok daha dürüst bilimsel yayınlar var onları okursunuz. (Not: yukarıda, kitabın bilimsel değerlendirmesi notu hatalı ya da sehven eksik yazılmış değildir)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder