26 Haziran 2014 Perşembe

HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 

KİTABIN ADI

1922 Mudanya Mütarekesi – Diplomasi savaşı

KİTABIN YAZARI
Erol Mütercimler
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Alfa Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
2.Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
373  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (dizgi hataları var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Mudanya Mütarekesi, ülkemizde herkes tarafından bilinir ama detaylarına hiç önem verilmez. Belki de Kurtuluş Savaşı bitiminde imzalandığı için ülkemiz adına kolayca imzalanan ve müttefik devletlerin önümüzde diz çöktüğü her istediğimizin kabullenildiği bir anlaşma olduğunu sanır. Ama mütarekenin imzalanması aşamasına kadar Mustafa Kemal Paşa ile müttefik devletler arasında amansız bir satranç oynandığını konuyu araştıranlar dışında kimse bilmez.

İşte Erol hoca, bu kitapta Mudanya Mütarekesi’ndeki zorlu süreci anlatıyor. Mustafa Kemal’in müttefikleri adım adım gerilettiği olayların perde arkasını detaylarıyla veriyor. Mustafa Kemal, bu zorlu süreçte TBMM’de karşıt fikirli milletvekilleriyle de mücadele ettiği gibi, “Neden Batı Trakya’ya girmiyoruz? Neden Musul’a yürümüyoruz?” sorularıyla da mücadele ediyor.

Kitabın 2. Bölümündeki meclis tutanakları gerçekten çok özel bilgiler verdiği gibi Mudanya Mütarekesi’nin aslında Kurtuluş Savaşı’nın bitiminde Türkiye’nin bağımsız bir cumhuriyete evrilmesi sürecinin başlangıcı olması bu kitabı mutlaka okumayı gerekli kılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder