2 Haziran 2014 Pazartesi

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI

Hatırladıklarım

KİTABIN YAZARI
Zekeriya Sertel
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Gözlem Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
1977
KİTABIN BASKI SAYISI
3.Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
316  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
8/10 (cildi yapıştırma zamanla kopuyor)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Zekeriya Sertel ülkemiz gazeteciğinin çok eskilerinden. Kurtuluş savaşı yıllarından sonra zaman zaman devlet görevinde bulunsa da sürekli gazeteciliğin içinde olmuş, muhalif yazılarıyla sürekli iktidarın gözaltında kalmış.

Döneminin neredeyse tüm yazar ve edebiyatçıları ile tanışıklığı oldukça değerli anılara sahip. 1950 yıllarından itibaren uzun süre yurt dışında yaşamak zorunda kalan ve ülkeye dönmesine uzun süre izin verilmeyen Sertel, döndükten sonra anılarını kaleme almış.

Eski günlere yönelik bazı anıları kişisel düşünceleri sebebiyle bugün bize çok kişisel gelse de tanıklık ettiği olaylar yönünden anılar özellikle okumaya değer. Kitabın yeni baskısı var mı bilmiyorum ama sahaflarda elinize geçebilir.

Cumhuriyet dönemi bazı tarihsel dönemler için ilginç bilgiler taşıyor.
Mehmet Zekeriya Sertel (d. 1890 - ö. 11 Mart 1980) Türk gazeteci ve yayıncı.
Türk basın tarihinin önde gelen isimlerinden birisidir. Cumhuriyet öncesinde Selanik'te başlayan gazetecilik yaşamına, cumhuriyet devrinde Cumhuriyet gazetesinin kurucularından birisi olarak devam etmiş; devrin en önemli dergilerinden birisi olan Resimli Ay'ı yayımlamış ve bu dergi aracılığıyla Nazım Hikmet'i Türk okurlarla buluşturmuştur. Ülkenin ilk ansiklopedisi olan Hayat Ansiklopedisi'ni hazırlayan, II. Dünya Savaşı yıllarında yüksek tirajlı ve faşizm karşıtı bir gazete olan Tan Gazetesi'ni çıkaran kişidir.
İlk Türk kadın gazetecilerden Sabiha Sertel (Derviş)'in eşidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder