16 Temmuz 2014 Çarşamba

HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI

Bir Osmanlı Akıncı Beyi – Gazi Evrenos Bey

KİTABIN YAZARI
Ayşegül Kılıç
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
İthaki Tarih Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1.Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
177  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Yeni nesil tarihçilerimizden peşpeşe güzel araştırma kitaplarının gelmesi oldukça sevindirici.

Geçmiş tarihimiz bize sadece isimler-savaşlar-antlaşmalar bağlamında öğretildiği için ne yazık ki ne okul sıralarında çocuklarımız tarihi sevebiliyor ne de sonradan tarihe merak duyuluyor. Oysa Avrupa’da pek çok devlet kısır tarihi geçmişlerini didik didik ederek ne kadar işlerine yarayacak ve genç nesillere iletilebilecek gurur kaynakları varsa bulmaya çalışırken, biz ne yazık ki henüz çok yakın geçmiş tarihimizi bile bilmiyoruz.

Elbette yayınların azlığı buna etkense de araştırmaya hevesli nesiller yetiştirmekte devletin asli görevleri arasında. Yüce Atatürk, geçmişimizi bize öğretecek genç tarihçi ve arkeologları yetiştirmek için Avrupa’ya gönderirken bugün binlerce genç tarihçi ve arkeologun iş bulmayıp ne olsa yapma kaygısına kapılması çok hazin verici.

Bu güzel araştırmada sayın yazar ismini okul yıllarından bildiğimiz Gazi Evrenos Bey hakkında bulunabilecek tüm kaynakları derleyerek oldukça kapsamlı ve o derece öğretici bir yayın ile karşımızda. Bilinen ve genel kabul gören bir çok yanlışın ortaya çıkması sağlayan bu kanımca çok değerli kitap ülke tarihimiz ve geçmişimiz açısından okunması ve saklanması gereken önemde.

Gazi Evrenos Bey, muamma dolu kuruluş yılları Osmanlı tarihinin en önemli figürlerinden biridir. Öyle ki, onun başarıları adeta bir hanedan gibi neslinin günümüze kadar varlığını koruyabilmesini sağlamıştır. Bir Osmanlı Akıncı Beyi olarak, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'a geçiş ve yerleşme sürecinde tarih sahnesine çıkmış, kimi zaman sultanların ondan çekinmesine neden olan başarılarıyla Balkan fatihi yakıştırmasını hak etmiştir. Ancak, Evrenos Bey'in hayatı ve faaliyetleri de kuruluş yıllarının tarihi kadar bilinmeyenlerle doludur. Bu kitap, yüz yılı aşkın bir süredir merak konusu olan Evrenos Bey'in etnik kökenini ve tarih sahnesine çıktığı bölgeyi, Osmanlı arşivinde bulunan bir belgeyle aydınlatıyor.

"Eser, Evrenos Bey'in bir akıncı beyi olarak çalışmalarını gün ışığına çıkarırken, Balkanlar'ın Türkleşmesi ve İslamlaşmasıyla bölgede Osmanlı şehirlerinin kurulmasındaki rolünü ayrıntılı bir şekilde, akıcı bir üslupla anlatıyor. Evrenos Bey üzerine bu ilk ayrıntılı çalışma, sadece uzmanların değil, tarihe meraklı herkesin ilgiyle okuyacağı bir eserdir."
-Melek Delilbaşı-
(Tanıtım Bülteninden)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder