3 Eylül 2014 Çarşamba

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

 
KİTABIN ADI

Sokrates’in Savunması

KİTABIN YAZARI
Platon
KİTABIN ÇEVİRMENİ

KİTABIN YAYINEVİ
Siyah Beyaz Kitap
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
1.Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
75  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Antik Yunan’ın büyük düşünürlerinden Sokrates (MÖ 470-399) bilindiği gibi, düşüncelerinin çağının Yunan gençliğini yanlış yönlendirdiği gerekçesi ile bazı vatandaşların yaptığı şikayet üzerine yargılanmış ve ölüme mahkum edilmiştir.

Benzeri yargılamalarda genellikle hitabet yeteneği yüksek savunmanların savunduğu sanıkların genellikle beraat ettiği bu yargılamada Sokrates, bu tür savunma yerine  “diyalektiği sorgulama” metodu ile kendi savunmasını yapmış, yaptığı muhteşem savunmaya karşın iki kez yapılan oylamada da ölüme mahkum edilmiş, bunun üzerine evinde baldıran zehiri içerek kendi cezasını infaz etmiştir.

Savunması, o tarihlerde öğrencisi olan Platon tarafından izlenmiş ve kaleme alınmıştır. Daha sonra antik dünyada son gününü anlatan pek çok kitap yazılmış ve ünlü düşünür ismini sonsuzluğa yazmıştır.

Ölümünden sonra Atina halkı yapılan yanlışlığı fark ederek, şikayetçilerden birisini ölüme mahkum etmiş ve diğerleri de şehirden sürgün edilmiştir. Çağının büyük düşünürünü bugünlere taşıyan unutulmaz savunması ilgiyi ve okunmayı hak ediyor. Tüm çağdaş Türk aydınlarının okuması dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder