16 Eylül 2014 Salı

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 7

 
KİTABIN ADI

İnsanın Yanlış Ölçümü – (The mismeasure of man)

KİTABIN YAZARI
Stephen Jay Gould
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ebru Kılıç
KİTABIN YAYINEVİ
Versus Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
175  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (Az sayıda dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Gould, son zamanlardaki en değerli Darwinci bilim insanlarından birisi idi. Oldukça genç ve en verimli çağında yitirdik.

Özellikle insanın gelişimi ve zeka konularında tutucu bilim adamlarıyla ve özellikle IQ testlerini yapanlarla amansız bir bilim mücadelesi yürüterek yıllarca yapılan testlerin, gerçekte zekayı ölçmediğini ve deneğin gerçek zekasını yansıtmadığını bulgularla ispatladı.

Bu kitabını ilk kez 1981 yılında kaleme almış. Benzer konulardaki bilimdışı yazıların hız kesmemesi üzerine neredeyse hiç değiştirmeden 1996’da tekrar yayınlamış.

“İnsan” üzerine kafa yoranların kesinlikle okuması gereken bir kitap.
 
Stephen Jay Gould (d. 10 Eylül 1941 - ö. 20 Mayıs 2002), Amerikalı paleontolog, jeolog, zoolog, taksonom ve bilim tarihçisi. Kendi dilinin ve kendi kuşağının en çok okunan popüler bilim yazarlarından birisidir. Yaşamının önemli bir bölümünü Harvard Üniversitesi'nde ders vererek ve New York'takiAmerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde çalışarak geçirmiştir.
Stephen Jay Gould'un kitapları arasında Türkçeye çevrilenlerin en bilineni, Darwin ve Sonrası - Doğa Tarihi Üzerine Düşünceler (İngilizce: Ever Since Darwin: Reflections in Natural History, 1977) adlı kitabıdır. Ceyhan Temürcü'nün Türkçeleştirdiği kitap, Tübitak tarafından Popüler Bilim Kitapları serisinde bugüne dek 8 kez basılmıştır. Serinin ikinci kitabı olan Panda'nın Başparmağı (İngilizce: Panda's Thumb, 1980) ise Versus Kitap tarafından yayımlanmıştır.
İletişim Yayınları yazarın Binyılı Sorgulamak (İngilizce: Questioning the Millenium) adlı kitabını 1999 yılında Tuncay Birkan'ın çevirisiyle yayınlamıştır.
Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan ve Jean-Claude Carriére'nin kaleme aldığı Zamanların Sonu Üstüne Söyleşiler adlı kitapta diğer düşünürlerle birlikte Gould ile yapılan söyleşilere de yer verilmiştir.
Cemal Yıldırım, Evrim Kuramı ve Bağnazlık adlı kitabında, Gould'un 1982'de yayınladığı In Praise of Charles Darwin yazısını Darwin'e Övgü adlı çevirisine yer vermiştir.
Versus Kitap yazarın Yaşamın Tüm Çeşitliliği - İlerleme Mitosu (İngilizce: Full House) adlı kitabını 2009 yılında Rahmi Öğdül'ın çevirisiyle yayınlamıştır. Gould'a göre evrim, en basit canlıların -sonu insana varacak olan- gelişimini anlatmaz. İnsan, evrimin kaçınılmaz bir sonucu değildir. Benzer şekilde karmaşıklığın artışı ve ilerleme de evrimin temel karakteristikleri olarak tanımlanamaz. Kısacası Gould, bu kitapta eleştiri oklarını doğa tarihinin insan merkezci anlayışına yöneltirken, doğal gerçekliğe dair görüşlerimizi kökten bir şekilde yeniden kavramlaştırmamızı da amaçlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder