6 Kasım 2014 Perşembe

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 8

 
KİTABIN ADI

Onuncu Köy

KİTABIN YAZARI
Fakir Baykurt
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
4. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
338  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Damalı, Anadolu’da bir köy. Köyde çocukların ve köylülerin aydınlanması için çırpınan bir öğretmen ve elbette sırtını Demokrat Partiye dayamış bir Durana var.

Karanlığın aydınlığı boğma çabaları, öğretmenin ölesiye dayak yiyişi, başka bir köye tayini, gitmemek için öğretmenliği bırakarak demirci olmasına rağmen baskılar, baskılar… Ortaköy, derken Yaşarköy ve onuncu köy.

Yalın ve çıplak Anadolu gerçeği, gerilimleri ile bana “Germinal”i anlatan bir final. Fakir Baykurt kitapları okunmalı ve okutulmalı.

4 yorum:

  1. Fakir Baykurt gerçekliğini okumayı sevenlerenim... okurken çok hiddetlendiğim de oluyor elbette. bence de okumalı ve okutulmalı.. sırf bir şeylerin pek de değişmediğini görmek için hiç değilse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişmeyen gerçekler konusunda haklısınız. yorumda da bahsettiğim gibi ülkemiz yıllardır karanlıkla aydınlığın mücadelesine sahne oluyor ve ne yazık ki aydınlık gelecek oldukça zorlanıyor. Bir şeylerin değişmesi elbette kafaların değişmesiyle doğru orantılı.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Daha ortaokuldayken eve nereden kimden geldiğini bilmediğim tırpan isimli kitabını okumuş o zamanki yaşadığımız koşullarda -internet yok, gazetelerde anlatılan ne kadardır- uzaktaki köy yaşamlarının varlığına şaşırmıştım..ortaokuldayım bir de hani çok fazla bilgimde yoktu.Hatta daha sonra kitabı bir kaç kez daha okuduğumu anımsıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat bulursanız Fakir Baykurt okumaya devam edin. 50 sene önce yazdıklarının çoğunun hala değişmediği görmek ve hissetmek insanı acıtıyor.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil