8 Aralık 2014 Pazartesi

GEREDE YÜNLÜ YAYLASI VE ÇEVRESİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

Bu yürüyüş aslında bugüne kadar hep olmasını hedeflediğimiz ancak değişik koşullar sebebiyle uygulamasını sağlayamadığımız bir yürüyüş uygulamasının ilk adımı oldu. Umarım devam eder. İlk düşüncesi yaklaşık 4 sene kadar öncesine giden düşüncemize göre, çok yakın bir arkadaş grubunun belli zamanlarda, belli bir yörede geleneksel yürüyüş rotalarının dışına çıkarak yaklaşık belirlenmiş güzergahta sadece saate bağlı olarak serbest yürüyüş yapma fikriydi.

Geçen sene yaz sonları oluşan bağımsız yürüyüş grubu zaman içerisinde, kar fikri gütmese de kitleselleşme uğruna kalabalık yürüyüşlerle, grubun temposu bozan kalabalıklarla yürür hale geldi. Buna son vermek için 15 aylık bu deneyimden de ders alarak, yürüyüş grubunu 15 kişinin üzerine çıkarmayacak ve yürüyüş temposu birbirine yakın ve birbirini tanıyan kişilerden oluşan ve tek amacının doğada yürümek, doğayı tanımak ve sevmek olan bir başkan grubun temellerini atmış bulunuyoruz. Dün de bu fikrin ilk uygulamasını yaptık. Yürüyüş çok başarılı oldu. Doğan bazı aksaklıkları da ilerideki günlerde konuşarak çözüp, ülkemizde ve Ankara’da çok farklı bir uygulamayı hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Bu doğaçlama yürüyüş için başlangıç olarak daha önce defalarca gittiğimiz, çevreyi tanıdığımız bir mekanı seçtik. Yünlü yaylası Gerede ilçe merkezine varmadan hemen önce E5 kıyısında ormanlık ve çok sayıda küçük yayla oluşumlarının olduğu bir bölge.

Hava, kış şartlarında olabilecek en uygun koşullarda idi. Sıcaklık 7-8 C civarında, yağmur ve kar yok. Ancak orman geçmiş yağmur ve karın etkisiyle ıslak ve özellikle kayalar oldukça kaygan.

Grubumuz tanıdık arkadaş grubu ve çok yakınlarından oluşan 15 kişi. Henüz doğada yürüyüş konusunda başlangıç düzeyinde olanlar da toplam 16 kilometreyi bulan yürüyüşümüze ayak uydurmayı başardılar. Yürüyüş yazılarını okuyanlar anımsar, kış aylarında yürüyüş rotaları genellikle 8-12 kilometre arasında olur. Bu yüzden yaptığımız kilometre, kış şartları için oldukça yüksek. Bunu da sabah çıkışımızı yarım saat erkene alarak ve yürüyüşü bitirme saatimizi havanın karardığı 16.00’da bitirerek, öğle yemeği molası dışında net 5,5 saatlik bir yürüyüşle gerçekleştirdik.

Orman içinin kaygan olması nedeniyle fazla zirve çıkışı yapmamakla birlikte yürüyüşümüzün genel güzergahı oldukça memnun edici oldu.









Sisli hava yürüyüşümüze ayrı bir renk kattı. Doğa yine bize pek çok güzellikler sundu. Keyifli bir hafta sonu yorgun, fakat dinlenmiş bedenlerle bizi yeni bir haftaya başlatacak.


2 yorum:

  1. Bilgehan abi yazı ve yürüyüş için teşekkürler BURAK

    YanıtlaSil