16 Ocak 2015 Cuma

AMSTERDAM KANAL TURU

Amsterdam kanalları, şehre, “Kuzey’in Venedik’i” sıfatını kazandırmış. Şehrin içinde yolculuk etmek bakımından alternatif seyahat yolu kabul edilmekte. Kanallar 14. Yüzyılda inşa edilmeye başlanmış. İlk yapılan kanallar dairesel döngüde. Zamanla şehir 90 ada ve 1280 köprüden oluşmuş hale gelmiş. Kanal otobüs sistemi 3 rota ile ulaşım sağlamakta. Kanallarda hijyen sağlamak için haftada üç kez kapaklar denize açılarak temizlik yapılıyor. Bazı kanalizasyon suları ve gemi atıkları sebebiyle kanallarda yüzme önerilmiyor.
Amsterdam’a gittiğinizde mutlaka yapmanız gereken işlerden birisi kanal turuna katılmak. Bu yolla hem şehrin kanal sistemini görüyor ve işlevselliğine tanık oluyorsunuz hem de mükemmel bir şehir turu yapıyorsunuz.

Şehirde kanal turu yapan pek çok şirket var. Şehrin bir çok noktasından kalkışlı turlar var. En önemli ikisi “Holland İnternational” ve “Blue Boat Company”. Her ikisinde de tur boyunca Hollandaca ve İngilizce tanıtım bilgileri veriliyor. Fiyatlar genellikle tur saatlerine göre değişken. 10-19,00 Euro arasında değişiyor. Bu bir saat süren klasik turlar dışında 2 saatlik, yemekli ve aşık turları gibi değişik seçenekler var.

Şehre geldiğinizde “Amsterdam Card” aldığınızda bu iki firmadan birisinde yapacağınız tur kart bedeline dahil ve ücretsiz.
Bizim katıldığımız “Holland İnternational” tur firması “Prins Hendrinkkade 25 numara”da (Centraal Station’un karşısında) saat 09.00-18.00 saatleri arasında her yarım saatte bir kalkıyor. “Blue Boat Company” ise şehrin güneyinde “Stadhoudersskade 30” (Hard Rock Cafe’nin karşısında 10.00-18.00 saatleri arasında saat başlarında hareket ediyor.
 (Bu, fıskıye ve ışık gösterisi ile bir gemi silüeti çiziliyor ve perilerin bekçiliğindeki hayalet gemi olarak adlandırılıyor)
Kanal turunu gündüzde yapma şansınız olmakla birlikte özellikle şehri gece ışıklar içinde görmek bakımından hava karardıktan sonra yapmanızı öneririm.
(Ne yazık ki gece amatör kameralar çok başarılı çekimler yapamıyor. Elden geldiğince çektiklerim yazıya eşlik ediyor)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder