11 Şubat 2015 Çarşamba

EDAM

Volendam’dan yaklaşık 5-6 kilometre mesafede yer alan küçük Edam kasabası da Amsterdam gezinizde iyi bir gezi durağı olabilir. Günlük bilet kapsamında ya doğrudan ya da otobüs değiştirerek Volendam’dam ulaşacağınız kasabanın meşhur olma sebebi peynirin merkezi olması.

Kasabanın ilk kuruluşu 12. Yüzyılda çiftçi ve balıkçıların yerleşmesiyle meydana gelmiş. “Yedam” ismi sonradan dönüşerek “Edam” olmuş. Zamanla gemi inşa merkezi haline gelmiş. Halen görünümüyle çağlar öncesinden gelen bir dinginliği taşıyor. Son fotoğrafımızda yer alan büyük kilise Hollanda’nın en büyük kiliselerinden birisi.

1 Temmuz ile 19 Ağustos günleri arasında her çarşamba günü kurulan peynir pazarı dünyaca ünlü. Ancak kış sezonunda fiyatlar genellikle Volendam ve Amsterdam ile aynı fiyatta. Yine söylendiğine göre yaz aylarında sandallarla kanal gezileri çok popüler imiş.



Kış aylarında sadece sakin ve kendi halinde olan kasabada güzel bir yürüyüş yapılıyor.



4 yorum:

  1. Ben gitmiştim Edam'a ve Amsterdam'a ve çok beğenmiştim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenilmeyecek gibi değil ki. Çağdaşlık ve modernizm bu kadar güzel olabilir. Bir de insan unsuru var tabii.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Resimlerden anlaşıldığı üzere gerçekten çok güzel görünyor Mehmet Bey. Zira öyle yüksek yüksek binaları göremedim... Dolayısıyla huzur dolu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten güzel. Gitmenizi hararetle tavsiye edebileceğim ülke ve şehir dersem inanın. Güvenliğinden, şöförüne kadar yabancı dil bilen ve nazik yardımsever başka bir toplum daha görmedim.
      Elbette yarattıkları huzur dolu yaşamda her an kendini gösteriyor.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil