3 Nisan 2015 Cuma

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 
KİTABIN ADI
Yüksek Fırınlar
KİTABIN YAZARI

Fakir Baykurt

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı (Orijinal birinci baskı 1983)
KİTABIN SAYFA SAYISI
369 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Fakir Baykurt son dönem romanlarında özellikle köyünden yurt dışına çalışmaya giden işçiliğe geçiş yapan insanları anlatır. Öyküler köy ve Almanya karışık vaziyettedir.
İbrahim Mutlu (Koca İbrahim) bir süre önce Almanya’ya göçmüş, erkek çocuk sahibi olmak için 3. Kez Türkmen kızı Elif’i almış, ilk çocuğu da kız olduğundan karısına diş bileyen biridir. Sanayi bölgesinde Krefeld’de tuttuğu evde Alman mal sahibinden kiraladığı bir göz evde yaşamakta ve fabrikada yüksek fırında çalışmaktadır.
Derken Elif tekrar hamile kalır, Koca İbrahim ümitlenir ama tekrar kız olursa kesin boşayacaktır. Elif dilini bilmediği ülkede birkaç Türk komşu ve yarım Türkçe bilen ev sahibi Uma Gerda dışında bir başınadır. Derken sancılanıp hastaneye gider. Koca İbrahim’in hesabına göre daha erkendir, boşuna gitmektedirler. Ama Elif doğum yapar ve oğlu olur. Koca İbrahim çocuğun kendinden olduğundan kuşku duymaktadır, zira hesaplayıp geriye gittiğinde o tarihte köyde Elif’in yanında değildir.
Türk insanının oldukça hassas olduğu konulara derin bir neşter atan Fakir Baykurt, daha kırılacak tabuların çokluğundan yılmadan, gelişmiş sanayi toplumunda yaşanan çelişkileri başarıyla vurgulamakta.
Fakir Baykurt romanının tadına varmak isteyenler için…


2 yorum:

  1. Merhabalar.

    Zaman zaman sayfanızı ziyaret ederek okumak suretiyle bizlerle paylaştığınız kitaplara göz atıyorum. Kitapları çok severim. Ama sevdiğim kadar, sizin gibi kitap okuyabildiğimi söyleyemem. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ve değerli yorumunuza çok teşekkürler.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil