28 Nisan 2015 Salı

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 9

 

KİTABIN ADI
Mezopotamya Seferim Kurna, Kütülamare ve Selmanıpak Muharebeleri (My Compaign in Mesopotamia)
KİTABIN YAZARI

Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townsend

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Gürol Koca
KİTABIN YAYINEVİ
T. İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı (Orijinal 1. Baskı 1920)
KİTABIN SAYFA SAYISI
690 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın müttefiği olarak savaşa giren Osmanlı Devleti, 1914-1918 arasında pek çok cephede savaşmıştır. Cephelerde mevzi kazanımlar olmuşsa da tüm savaş boyunca iki büyük muharebede kesin zafer kazanmıştır. Bunlardan “Çanakkale Zaferi” toplum tarafından çok bilinen ve yakın zamanda 100. Yıl kutlamaları ile göz önüne çıkmış, Mustafa Kemal’in tarih sahnesine çıkmasına vesile olmuş büyük bir zaferdir.
Ancak Kuttülamare’de Halil Paşa’nın İngiliz ordusunu yenerek İngiliz Generali Charles Townsend’i esir alması fazla gün yüzüne çıkmayan bir başka zaferimizdir. (Halil Paşa, soyadı devriminden sonra “Kut” soyadını almıştır.) Yakın zamanda (29.4.2015) 100. Yılını sessiz bir biçimde kutladığımız(!) bu zaferimiz üzerine kaleme alınan eser ne yazık ki çok az.
CharlesTownsend İngiliz ordu komutanı olarak Kasım 1914’de Basra’da başlayan İngiliz istilası sonrası emrindeki İngiliz ve Hint askerleriyle Bağdat’a kadar gitmek üzere emir alır. Zayıf Osmanlı garnizonlarını geçen Townsend güçlü birliklere rastlayınca kayıplarının artması üzerine Kuttülamare’e çekilir. Halil Paşa kuvvetleri tarafından sarılan General Townsend birkaç aylık direnmeden sonra, İngiliz’lerin yardım getiren tüm birliklerinin bozguna uğraması üzerine dayanamaz, Halil Paşa’ya kendisini bırakması için para teklif etse de red cevabı aldıktan sonra birlikleriyle birlikte teslim olur.
General Townsend’in bu savaşlara ilişkin anıları dönemini ve koşulları anlatması bakımından bir savaş kitabı olmasının ötesinde çok önemli ve ilgi çekici. Anılarındaki bazı yanlış anlatımlar ve rakamlar askeri kaynaklarımızın düzeltimi ile dipnotlarında sunulmuş ve kitap bu açıdan zenginleştirilmiş.
Townsend, İstanbul’da yaklaşık 1,5 yıl esaret altında yaşar. Ancak savaşın kaybedilmesi üzerine Osmanlı hükümeti tarafından aracı yapılır ve İngiltere yetkilileri ile şartları görüşmeye yollanır. Agememnon zırhlısında teslim anlaşmasının imzalanması sırasında General Townsend’de oradadır. Geçmiş tarihimize ilgi duyan herkesin okuması gerekli önemli bir kitap.


(HALİL KUT PAŞA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder