25 Mayıs 2015 Pazartesi

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6

 
KİTABIN ADI
Efendilik Savaşı
KİTABIN YAZARI

Fakir Baykurt

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
6. Baskı ( Orijinal ilk baskı 1959)
KİTABIN SAYFA SAYISI
165 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (Az sayıda dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Fakir Baykurt’un Türk edebiyat tarihinde “toplumcu gerçekçi” çizgide önemli bir yeri olduğu kuşkusuz. 1950’lerden itibaren kapitalizmin ülkemizde kök salmaya başlamasından itibaren köylü, makineleşmenin etkisiyle yoksullaşmaya, giderek işçileşmeye başlar. Bu acılı ve sancılı yıllarda dönüşüm kuşkusuz sıkıntılıdır. Kooperatifleşmenin yerleştirilmemesi, devletin fiyat belirlemede etkisiz kalması köylüyü toptancı sermayenin eline düşürür. Malını satamayan köylü önce şehirlere sonra da yurt dışına işçi olarak göçeder.
Bu kitapta yer alan 27 öyküsünde Baykurt, köy kökenli bir öğretmenin ağzından köy ve okul, eğitim hayatını anlatıyor. Öyküler hem bugünkü yaşantımıza alabildiğine uzak ve hem de geçmiş kişisel yaşamlarımıza o denli yakın. Elinizden bırakamayacağınız bu sıcak öykü kitabının arka planı elbet ülkemizin gelişen ve değişen geçmişi.
Her ne kadar yayınevi tarafından ilk yayın olarak 1959 olarak verilmişse de bazı öykülerin yazım tarihlerinin 1965’ler olması farklı öykü kitaplarından bir araya getirildiklerini gösteriyor. Kitaplığınızın olmazsa olmaz kitaplarından olması gerektiğine inanıyorum.


2 yorum:

  1. Baykurt köy hayatını güzel anlatan kalemlerden biri , ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok şey öğretiyor okuyanlara.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil