4 Eylül 2015 Cuma

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 

KİTABIN ADI
Henri Brulard’ın Yaşamı (Vie  de Henry Brulard)
KİTABIN YAZARI

Stendhal

KİTABIN ÇEVİRMENİ
İsmail Yerguz
KİTABIN YAYINEVİ
Islık Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   (Orijinal 1. Baskı 1890)
KİTABIN SAYFA SAYISI
326 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Gerçek adıyla Marie-Henri Beyle (Stendhal) ülkemizde “Kırmızı ve Siyah” ve “Parma Manastırı” adlı iki romanıyla tanınır.
Orduda görevli bir akrabasının yardımıyla rütbe ile orduda görev almış olmakla birlikte genellikle yazma dışında bir uğraşı olmamıştır. 1835-36 yıllarında yazdığı el yazmaları ile kendi hayat hikayesini özetlemiştir bu kitapta. Elyazmaları değişik defterlerde ve karışık vaziyette iken derlenerek ancak 1890’da basılabilmiş. Kitabın ilerleyen sayfalarında bazen atlayan konulardan ve bazen okunamayan kelimeler sebebiyle bırakılan boşluklar görüyorsunuz.
Annesini çok küçük yaşta kaybeden Stendhal, babasıyla hiçbir zaman kaynaşmayan ve samimileşmeyen bir yaşam sürmüş, teyzesi ile onun ölümüne kadar sürekli çatışmış, sadece onu çok seven dedesini gerçek anlamda sevebilmiş.
Yaşadığı kenti sevmeyen Stendhal dedesinin bir akrabasını aramasıyla çok sevdiği ve yaşamak istediği Paris’e gider…
Bir yazarın kimi buruk kimi ilginç yaşam notlarından kesitler göreceğiniz kitap büyük bir samimiyet ve içtenlikle yazılmış. Meraklısının okuyacağı bir eser.
“Hemen her romancının adıyla özdeşleşen bir başyapıtı vardır. Bu nedenle Stendhal dendiği an akla Kırmızı ve Siyah gelir. Kırmızı ve Siyah'ın Julien Sorel'inin Napolyon tutkusu, aşkları, okul hayatı okuyucuyu derinliklere çeker. Trajik son gerçekleştiğinde okur, gerçek bir yakınını kaybetmiş gibi hisseder kendini; ister istemez, romanın örgüsünü yeniden düşünür, trajediyi üreten koşulları yeniden sorgulama ihtiyacı duyar. Stendhal'in ne kadar büyük bir romancı olduğunun göstergesidir bize armağan ettiği, ya da bizi tanıştırdığı diyelim, bu kahraman. Daima merak konusudur yazarın hayatının esere sızıp sızmadığı. Böylesi bir merak okurun farklı mecralara yönelmesini de sağlar. Stendhal kimdir, romanlarını nasıl yazmıştır, onun kaleminin itici gücü nedir? Sorular elbette çoğaltılablir.

Elinizdeki kitapta Stendhal (gerçek adı Marie-Henri Beyle) çocukluğundan başlayarak kendi hayatını anlatmıştır. Kitabın kadrosunu ağırlıklı olarak kendi ailesi oluşturur. Bir yazarın, aşklarını, özlemlerini, okul yaşamını anlattığı özyaşam öyküsel bir başyapıt üretirken roman sanatının iç dinamiklerinden ödün vermemesi oldukça zor olsa gerek. Ancak Stendhal baştan sonra belleğine güvenerek okuruyla dürüst bir ilişki kurmaya çalışmış ve bunda da başarılı olmuştur. Yazarlığına ve üretkenliğine yönelik kaygılarını da başarıyla dahil etmiştir yer yer eksiltili anlatımına. Tüm bunlardan yola çıkılarak Henri Brullard'ın Yaşamı'nın onun diğer eserlerinin yeniden anlamlandırılmasına yardımcı olacağı açıktır. Stendhal'in 1835-1836'da yazdığı bu başyapıt ne yazık ki ancak 1890'da yayımlanabilmiştir.”
(Tanıtım Bülteninden)



2 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey,

    Stendhal'ı "Kırmızı ve Siyah" ile tanıdım. Daha doğrusu Fransızca kısaltılmış olarak okumuştum. Sonra Türkçe yazılı bu romanı ayrıntılı okudum... "Parma Manastırı" yazarın kendisini evine kitleyerek yani inzivaya çekilmiş halde,-1838'de ve de 2 ayda- yazmış olduğu bir roman olarak okuyucularına sunulmuştur. Bu kitabını tanıtımınızla öğrenmiş oldum... Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap ülkemizde çok tanınmayan, Stendhal meraklılarının bildiği, ama yazarın gerçek dünyasını tanımak bakımından çok önemli bir kitap.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil