26 Ekim 2015 Pazartesi

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 
KİTABIN ADI
Ademoğlu Nerdeydin - Wo warst du, Adam? (And where were you, Adam?)
KİTABIN YAZARI

Heinrich Böll

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Zeyyat Selimoğlu
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
1982
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   (Orijinal 1. Baskı 1951)
KİTABIN SAYFA SAYISI
214 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Heinrich Böll’ün ilk kez 1951’de yayınladığı bu kitabı yine savaşın acımasızlığı, hayatları karmakarışık ve yok edişi ve bir anlamda İnsanlığın sorgulanışını ele alıyor.
Feinhals, sivil hayatta mimar iken orduya çağrılır. Değişik cephelerde insanlarla ve dehşetle tanışır. Birliği sürekli Almanya’ya doğru geri çekilmektedir. Bir kasabada öğretmen İlona’ya ilgi duyar, ama birliği çekilirken çaresiz olarak ayrılırlar. Yakın köylüsü şarapçı hemen yanında patlayan şarapnelle hayatını kaybeder. Almanya teslim olduktan sonra önce yakın köylüsünün evini ziyaret eder. Kasabası Heidesheim artık tepenin altındadır ve Amerikan bölgesinde kalmaktadır. Uzaktan evini seçer, evine bir adım kalmıştır, ama…
"Mermiler vınlayarak kıl payı farkla yanından, üzerınden geçiyordu. Arkasında camlar şangırdıyor, ahşap binalar parçalanıp birbirinden ayrılıyor, evin birinde bir kadın haykırıyor, çevresinde sıva pakları ile kalas parçaları uçuşuyordu... Yattığı yerde kaldı, bir an için bütün yaşantısı döndü dolaştı gözlerinin önünde. Sözü edilemeyecek tekdüze acılar ve aşağılamalarla dolu bir kaleydoskop.Bir mermi gelip bir samanlığın çatısındaki kalasa çarptı, büyük ahşap bina saman balyalarıyla birlikte Greck'in üzerine yıkıldığı sırada o hala ağlıyordu."Heinrich Böll, "Ademoğlu Nerdeydin" adlı kitabında, bizi insanoğlunun karşılaşabileceği en büyük acıyla, savaş acısıyla yüzyüze bırakıyor. Savaşın acımasızlığı altında ezilen, yitip giden genç insanlar, küçücük umut kırıntılarına tutunanlar, onca olumsuzluğun içinde yeşeren küçük sevdalar ve ölüm, hep ölüm.
tanıtımından


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder