19 Ekim 2015 Pazartesi

PADOVA ÜNİVERSİTESİ

Scrovegni Kilisesi’nden çıktığınızda kilisenin hemen önünde bulunan “Corso Giuseppe Garibaldi” caddesi üzerinde yürüyerek 500-600 metre kadar güney yönünde indiğinizde “Palazzo Della Ragione” (Vilayet Sarayı)’nın hemen karşısında Padova Üniversitesi’ne ulaşıyorsunuz.
Padova Üniversitesi (İtalyanca, Università degli Studi di Padova, UNIPD), (http://www.unipd.it/en/) 1222'de İtalya'nın Padova şehrinde kurulmuştur. Avrupa üniversiteleri arasında en eskilerinden biri olmasının yanı sıra, İtalya'nın da Bologna’dan sonra en eski ikinci üniversitesidir. 2003 yılı itibariyle yaklaşık 65.000 kayıtlı öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrenci sayısı tüm kentin yaklaşık 1/3’üne isabet etmekte olduğundan Padova’nın bir öğrenci ve üniversite kenti olduğu açık.
Pek çok tanınmış mezunu olan ünivesitenin aşağıda sayacağım mezunlarına dikkat ederseniz tarihsel değerini farkedeceksiniz; Nicolaus Copernicus, William Harvey, Giacomo Giralomo Casanova, Andreas Vesalius, Hieronymus Fabricius.
Gezdiğimiz bölümünün hem kapısı içinde hem de kapının arkasında merdivenlere giden bölümde, 2. Dünya Savaşı sırasında hayatı kaybeden mezunlarını anma plaketleri duvarlara gömülmüş vaziyette görülüyor. Üniversitenin pek çok bölümü şehrin değişik noktalarına dağılmış vaziyette. İlk merkez olan bu binanın geçirdiği pek çok yıkım sonucunda hala korumaya çalışıldığını görmek kültürel dünya mirası açısından çok önemli ve güzel.















6 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey,

    Padova Üniversitesi.. Beni çok etkiledi. Zira şehrin nüfusunun 1/3'inin öğrenci olduğunu belirtmişsiniz.. 65 bin kayıtlı öğrenci. Yani PADOVA'nın her zerresi hücrelerine kadar aydınlanmanın keyfini sürüyor. Dolayısıyla ışık saçıyor.. Ne mutluluk... Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 800 senelik bir eğitim kurumuna sahip olmak nasıl bir duygudur, bizler çok hissedemiyoruz. Ama böyle şehirlerde zaman içinde yolculuk yaptığınızda eğitimin, kültürün değeri ortaya çıkıyor.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil
  2. Böyle yıllara direnmiş okullara/üniversitelere hep hayran olmuşum, öğrencilerini içten içe kıskanmışımdır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten imrenilecek bir ortam.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. Merhabalar.

    Öğrencilerinin tek dertlerinin, tasarılarının dersleri olduğu bir üniversite hayal ederim. Huzur ve barış içinde sevgi ve kardeşlik esasına dayalı bir üniversite ortamı yılardır ülkemizin arzu ettiği ve özlediği bir öğretim ortamı değil midir?

    Paylaştığınız Padova üniversitesinin görsellerine baktığım da ben böyle bir üniversite gördüm. Bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylesi köklü eğitim kurumlarında okumak, hayal edilebilecek en güzel şeylerden birisi. Umuyorum artık ülkemiz kısır çekişmeleri ve sistem tartışmaları bir yana bırakır ve tüm enerjisini eğitim ve kültüre verir.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil