18 Kasım 2015 Çarşamba

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 8

 

KİTABIN ADI
Babasız Evler (Haus Ohne Hüter)
KİTABIN YAZARI

Heinrich Böll

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ahmet Cemal
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı   (İlk Yayın 1954)
KİTABIN SAYFA SAYISI
372 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Savaş sonrası Almanya’sında savaşı yaşamış diğer tüm ülkelerde olduğu gibi çok sayıda babasız ev vardır. Eşsiz kadınlar ve babasız çocuklar. Yıkılmış ailelerde çok sayıda dram ve yaşam mücadelesi farklı yönlerden süre gider.
Elbette babasız evlerde farklı kategoriler vardır, kimisi akşam ne yiyeceğini, nasıl geçineceğini düşünürken kimisinin o yönde derdi yoktur. Dul kadınlar arasında ise adeta kategoriler vardır. En saygınları, dul olarak yaşamlarını sürdürenler, daha sonra değişik nedenlerle yeniden evlenenler ve en alt kategoride değişik amcalarla yaşayanlar.
Martin ve Brielach aynı sınıfa giden iki arkadaştırlar, zaman zaman birlikte oynar ve arkadaşlık ederler. Martin babasız ancak zengin babaannesi sayesinde yaşamını rahat bir şekilde sürdürmektedir. Brielach ise annesi ve iki küçük kardeşi ile yaşam savaşı vermekte ve yaşamına giren ve eve değişik yıllarda yerleşen amcalarla yaşamak zorundadır. Annesi dişlerinden dertlidir ve tedavisi için çok para gerekmektedir.
Böll, savaş yorgunu ülkede yaşanan dramları yakından bilen bir yazar olarak olağanüstü gözlem gücüyle acıların bir portresini çizer. Farklı kahramanların gözünden anlatılan romanda, her şeye rağmen gelecek umudunun ayakta kalması uğraşı hakimdir. Bu büyük yazarı tanımak için iyi bir fırsat…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder