4 Kasım 2015 Çarşamba

TEMPİO Dİ SANTA CORONA, VİCENZA

Gotik mimari tarzında ancak Rönesans’tan da açık izler taşıyan Santa Corona Katolik Kilisesi, Montenari Sarayı ile aynı cadde üstünde (Contra’s Corona) yer alıyor. İlk yapımı tahminen 13. Yüzyıla ait olduğu sanılan kilisenin önemi, tahminen 1576 yılında Andrea Palladio tarafından yapılan “Valmarana Chapel” bölümü sebebiyledir. Ayrıca ünlü mimar Palladio da bu kilisede gömülüdür.
Kilise, Rahip Bartolomeo Di Breganze tarafından 13. Yüzyılda yaptırılmış. Kilisenin adı Hazreti İsa’nın ölümü sırasında başına konduğu ileri sürülen dikenli taç (Corona) tan gelmekte. Fransız kralı 9. Louis tarafından Corona’nın bir parçasının Rahip Breganze’ye hediye edilmiş olduğu söylenmekte. 
Kilisenin Altar bölümünün süslemeleri 1500-1502 yılları arasında Giovanni Bellini tarafından yapılmış. “Thiene Chapel” bölümünün freskolarının yapımı ise Michelino Da Besozzo’ya ait. Kilisenin diğer bölümlerinde de Giovanni Battista Pittoni, Marcello Fogolino, Bartolomeo Montagna ve Leandro Baassono’nun eserleri var.
Mimar Palladio, patronu ve hamisi Antonio Valmarana’nın 1576 sıralarındaki ölümü üzerine Santa Corona kilisesi içinde ona adanan bir chapel yapımına başlar. Valmarana ailesinin diğer tüm bireylerine de adanan bölüm1597’de tamamlanır. Valmarana ailesinin diğer bireylerinin mezarları da daha önce gömüldükleri Valmarana Sarayı’ndan buraya nakledilir.








2 yorum:

  1. Çok haşmetli bir mekanmış. Faal bir kiliseye girmedim hiç, atmosferini merak ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu İtalya turumuzu özellikle Ortaçağ şehirlerine ayırdığımız için pek çoğu 700-800 yıllık muhteşem eserler gördük. Tamaı da faal ve kullanılır durumdalar.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil