2 Aralık 2015 Çarşamba

EYLÜL AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1



KİTABIN ADI
Türklerin Tarihi – Orta Asya’nın Bozkırlarından Avrupa’nın Kapılarına
KİTABIN YAZARI

İlber Ortaylı

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Timaş Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
301 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  (Bir dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10 


Ülkemizin yaşayan en önemli tarihçilerinden İlber Ortaylı Türklerin tarihini bu kez herkesin anlayabileceği bir düzlemde anlatıyor.
Soru cevap biçiminde hazırlanmış kitapta, Orta Asya’daki Türklerin İslamiyetle karşılaşmasından itibaren kurulan Türk devletleri, Selçuklu İmparatorluğu ve giderek Osmanlı Devletine doğru oldukça geniş bir tarih aralığındaki süreçte gelişen olayları ve toplumu anlatıyor.
Genel bir tablo çizen Ortaylı, göçer bir toplum olan Türklerin yaklaşık üç asrı bulan bir sürede Orta Asya’dan Anadolu’ya devam eden serüvenine getirdiği bakış açısıyla hazırladığı kitabı, pek çok okuyucuya tarihi sevdirmeye aday…



İlber Ortaylı (d. 21 Mayıs 1947, Bregenz, Vorarlberg, Avusturya), Türk tarih profesörü. Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) Onur Kurulu üyesidir. 

Yaşamı

1947 yılında Bregenz'de Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 2 yașındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.

Akademik kariyeri

1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin tarih bölümünü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü.
Yüksek lisans çalışmasını Şikago Üniversitesi'nde Prof. Dr. Halil İnalcık ile yaptı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde "Tanzimat Sonrası Mahallî İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfûzu" adlı çalışmasıyla 1979'da doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya,Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, buralarda seminerler ve konferanslar verdi. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı.Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde 16. ile 19. yüzyıllar arası Osmanlı tarihi ve Rus tarihi ile ilgili makaleleri yayınlandı. 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. Şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermektedir. Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir.
2005 yılında Topkapı Sarayı Müzesi başkanı oldu. 7 yıl bu görevde kalan İlber Ortaylı 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu ve görevi Ayasofya Müzesi başkanı Haluk Dursun'a devretti.
Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ile Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.
Tarih Vakfı ve Afet İnan ailesinin işbirliğiyle iki yılda bir verilen Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü’nün 2004 yılındaki sahipleri Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da içinde bulunduğu jüri tarafından belirlenmiştir. 2009 yılında İzmir Kitap Fuarı'na katılmıştır. Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği Vefatının 150. Yılında I. Abdülmecit ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu'nda açılış ve kapanış oturumlarına katılmıştır.
Ortaylı; Türkçe; ileri seviyede Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Rusça; orta seviyede Kırımca Tatarca, Slovakça, Rumence, Arapça, Farsça,Latince, İbranice, Antik Yunanca, ve Yunanca bilmektedir.
Katıldığı bir televizyon programında bilgisayar kullanmadığını, başkalarının yanlış bilgilerle biyografisini yazdığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu dile getirmiştir.
Orta seviyede Sırpça, Hırvatça, Boşnakça bildiği iddialarını, yine aynı televizyon programında bu üç dili bilmediğini sert bir dille söyleyerek yalanlamıştır.
_ Vikipedi -


4 yorum:

  1. Tanıtımınızı okurken aklıma İlber Hocamız'ın tam da kitap başlığına uygun düşen bir sözü geldi;

    "Türk olmak kolay değildir.Türk olmanın imtiyazı vardır." Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlber Ortaylı değerli bir yazar. Kitabı da tarihimiz tanımak ve de sevmek bakımından önemli bir başlangıç olabilir.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Merhabalar.

    İlber Ortay'lı hocamızın konuşma ve bir konuyu anlatım tazrzını çok severim. Benim de elimde bir kitabı var, "Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek" isimli, halen okumaya devam ediyorum.

    Tanıtımını yaptığınız kitabını da okumak gerekli. En azından bir bilgi kaynağıdır. Bilmediğimiz, ya da yanlış bildiğimiz konuları tamamlamak ya da düzeltmek açısından iyi bir kaynak olacağını tahmin ediyorum.

    Paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Sağolun. varolun.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize sonsuz teşekkürler. Kitap yorumlarını okumanız benim için önemli ve değerli.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil