24 Şubat 2016 Çarşamba

BASILICA di SAN VİTALE, RAVENNA

Ravenna’nın en önemli tarihsel anıtlarından birisi olan Basilica di San Vitale, erken Hıristiyanlık döneminin en önemli Bizans sanat ve mimarlık eserlerinin başında geliyor. Roma Katolik Kilisesi’nin erken dönem dini basilica örneklerinden sayılıyor. Aynı zamanda Unesco Dünya kültür Mirası listesinde kayıtlı
 
Kilise olarak Rahip Ecclesius tarafından Ostrogot Krallığı döneminde 526 yılında yapımına başlanmış. 547 yılında Bizans Exarhlığı döneminde tamamlanmış. Binanın yapımında Romalı bir banker ve mimar olan Julius Argentarius’un katkıları olmuş. (Aynı banker tarafından the Basilica of Sant'Apollinare in Classe’in yapımına da katkıda bulunulmuş) Kilise içindeki mozaikler arasında Justinianus’ın yanında Argentius’ta resmedilerek onurlandırılmış. Yapım maliyetinin 26.000 Solidi (Altın sikke) olduğu ifade ediliyor.




Yapımında yığma tonoz tuğla yerine, batı tekniğinde birbiri içine giren boş tüpler tekniği kullanılmış. Sonradan yapılan onarımlar sırasında tonoz tekniğine geçilmiş. İç süslemelerdeki fresklerin bazıları, 1778 ile 1782 arasında S. Barozzi, U. Gandolfi and E. Guarana tarafından yapılmışlar.

Kilise oktagonal (sekizgen) yapıda. Yapımda değişik Roma teknikleri bir karışım halinde. Kubbe, kapı girişleri ve kuleye çıkan merdivenler Klasik Roma tarzında iken mozaikler Bizans ve İstanbul etkisinde imal edilmişler. İmparator Justinianus dönemininden bugüne kalan en önemli eserler arasında sayılıyor. Efsaneye göre din şehitlerinden Aziz Vitalis’in kilise içinde suretinin belirdiği. Ancak bunun Milano şehrinin koruyucu azizi olan Vitalis olup olmadığının tartışmalı olduğu söyleniyor.



Kilise içindeki fresk panolardan en önemlilerinden birisi İmparator Justinianus ile Kraliçe Teodora’yı birlikte gösteren pano. Bu çok değerli mozaikleri ile 1500 yıllık tarihi yapı Ravenna’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında













4 yorum:

  1. 'Basilica di San Vitale', Kariye Müzesine ne kadar çok benziyor. Biraz daha yüksek..aralarda kullanılan mermer taşlar dahi benziyor..aynı/yakın yüzyılda inşa edilmiş olan yapılar birbirinden hep etkilenmişler. ( http://izlerveyansimalar.blogspot.com.tr/2014/08/kariye-muzesi-museum-of-chora.html )

    Hıristiyanlık döneminin en önemli Bizans sanat ve mimarlık eserlerinin başında gelen 'Basilica di San Vitale' Kilisesini, önemli bilgiler ve fotoğraflarla tanıttığınız için teşekkürler Mehmet Bey. Sayenizde sanat tarihine dair pek çok bilgiyi öğrenmiş oluyoruz. Esenlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı döneme ait eserler arasında mutlaka benzerlikler olacak. Aynı kültür içinde yapılmışlar. Her ikisinin de bir şekilde korunarak 1.500 yıldır ayakta kalabilmesi insanlık için çok önemli.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. İnanılmaz etkileyici bir yapı. Esinciğimi de tebrik ediyorum, benzerlikleri herkes algılayamaz. Her ikisi de Bizans sanatının önemli eserlerinden. Bakmak ve görmek arasındaki fark bu işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakmakla görmenin farkı burada zaten. Algılayan ve seçen göz hemen farkeder.
      Sevgilerimle.

      Sil