16 Şubat 2016 Salı

CANAL GRANDE, VENEDİK (Canalasso)

Venedik San Marco adasının en büyük kanalı. Üzerinde çok sayıda iskele var. Roma Meydanı İskelesi ile San Marco İskelesi arasında sağdan işleyen trafik ile tüm iskelere yanaşarak işleyen vaporettolar ile inmeden herhangi bir duraktan binip istediğiniz durakta inerek kanal turu yapabiliyorsunuz. Tüm geliş gidiş yaklaşık 1 saat kadar sürüyor.


Eğer gondola binmeyecekseniz San Marco’yu denizden tanımanın en güzel yolu kanal turu yapmaktan geçiyor. Kanalın toplam uzunluğu 3.800 metre civarında. Kanal derinliğinin ortalama 5 metre , ortalama kanal genişliğinin ise 90 metre olduğu ifade ediliyor.


Kanal kıyısında 170’den fazla dikkate değer güzellikte bina var. Kanal haritası üzerinde gezerken isimlerini okumanız  mümkün. Binalar çoğunlukla 13-18. Yüzyıllar arasında inşa edilmiş. Genel itibariyle Venedik Cumhuriyeti’nin refah döneminin izlerini taşıyorlar. En önemlilerinin arasında Barbaro Sarayları, Ca' Rezzonico, Ca' d'Oro, Palazzo Dario, Ca' Foscari, Barbarigo Sarayı ve Venier dei Leoni Sarayı Santa Maria della Salute Basilikası sayılabilir.



Kanal üzerinde halen son tamamlanan tren istasyonunu Roma Meydanı’na bağlayan köprü (Mimarının adıyla anılan Calatrava Köprüsü)  ile toplam 4 köprü bulunmakta 19 yüzyıla kadar tek olan Rialto köprüsü’nden sonra da Yalınayak Köprüsü, Accademia Köprüsü yapılmış.
 



















2 yorum:

  1. Venedik turunu tamamlayıp hiç bir deniz taşıtını kullanmayan ender kişilerdenim sanırım. Hatta bir sabah su seviyesi çok yükseldiği için yolda ve köprülerde yürürken bile aşırı heyecanlanmıştım. Sizin fotoğraflarınız sayesinde Venedik'e hiç bakamadığım bir açıdan baktım. Emeğinize sağlık. Yakın zamanda ben de Venedik yazımı yayınlayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her kişiye göre farklı bakış açıları olabiliyor ve bunlarda bana çok ilginç geliyor. Yazınızı ilgiyle bekleyeceğim.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil