2 Şubat 2016 Salı

RİALTO KÖPRÜSÜ, VENEDİK (Ponte di Rialto - Rialto Bridge)

Venedik içinde en çok tanınan ve görülmesi gereken noktalardan birisi büyük kanal üzerinde bulunan Rialto Köprüsü’dür. Büyük kanal üzerinde yer alan  dört köprüden en ünlüsüdür.
Büyük Kanal üzerine ilk köprü 1181 yılında Nicolo Barattieri tarafından yaptırılan Pontoon Köprüsü. Köprü halk tarafından “Ponte Della Moneta” (Para Köprüsü) olarak adlandırılmış. Sebep olarak o yıllarda şehir darphanesinin doğu girişinde bulunmasından kaynaklanıyor.  
Zaman içerisinde doğu kıyısındaki Rialto pazarının önem kazanması yolcu sayısının ve trafiğini artırmış. İlk köprü 1255 yılında kaldırılarak bir ağaç köprü yapılmış. Köprünün ortası hareketli yapılarak uzun gemilerin geçişi sırasında yükseltilebiliyormuş. Pazar ile yoğun bağlantısı sonucu köprü pazarın adıyla anılmaya başladığı gibi köprü boyunca iki sıra dükkan inşa edilmiş. Dükkan kiraları devlet tarafından köprü bakımına sarfedilmiş.
1310 yılında Bajamonte Tiepolo’nun çıkardığı isyan sırasında köprü yanarak kısmen zarar görür. 1444 yılında da bir geminin geçişi sırasında izleyenlerin ağırlığını çekemeyen köprü çöker. Onarımdan geçen köprü 1524 yılında bir kez daha çöker.
1503 yılında köprünün taştan yapılması fikri ortaya atılır. Bir çok proje incelenir. 1551 yılında yeniden proje teklifleri alınır. Dönemin bir çok mimarının yanı sıra Jacopo Sansovino, Palladio ve Vignola gibi tanınmış mimarlar da teklifler yapar. Ancak teklifler uygun bulunmaz. Bir ara Michelangelo’ya da teklif yapılması gündeme gelir.
Sonuçta 1591 yılında Antonio Da Ponte’nin çizimi ile tek kemerli taş köprü yapılır. Taş köprünün önceki ağaç köprüye tıpatıp benzediği ifade edilir. Köprünün halen açıklığı 28,80 metre, genişliği 22,90 metre ve yüksekliği 7,32 metre ölçülerinde.

Gezimiz esnasında yine bir bakım sebebiyle köprü yaya geçişine kapalı olduğu için yakından çekimlerle yetinmek zorunda kaldık.

8 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey, bu köprü bir tarih.. Tarih insanları sorgulamaya götürür... Açıklamalarınızı okuduğumda dikkatimi çeken "DIESEL"le birlikte halkın isimlendirdiği "Para Köprüsü" adı oldu. Ne bileyim günümüzün kapital gücü, eskinin "para darphanesi"ne giden yol... Ve halkın isyanı...

    Dünden bugüne... Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette bunca senenin tarihini birkaç paragrafa sığdırmak zor. Ama bir de yaşayanlara sormak lazım. Bu değer ve tarihe saygı az bir şey mi? Günümüzde 40-50 senelik binaları eski diye yıkan bir toplum olarak böyle tarih ile iç içe yaşamak çok farklı bir duygu olsa gerek.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Mehmet bey haftaya Venedikte olacağım. Bugün gezilecek yerler için araştırma yapmak için bilgisayarımın başına geçince yazınız gördüm. Umarım ben gittiğimde üzerinde geçme şansını yakalayabilirim. Ayrıca bana Venedik hakkında vereceğiniz öneriler varsa sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin hanım, öncelikle Venedik'te nerede kalacağınızı bilmiyorum. Eğer adada değil de Mestre bölgesinde kalacaksanız, hergün otobüsle gidip geleceksiniz, eğer otel ismini verirseniz google'dan bakıp daha iyi tarif yapabilirim.
      Kaç gün kalacaksınız bilmiyorum ama mutlaka günlük veya kalacağınız süreye göre çok günlü otobüs kartlarından almanızda yarar var. Bu karar kanallardaki vaporettolarda da geçiyor. San Marco dışında Murano, Borano ve Lido adaları var. Murano cam işi, Burano tekstil işi mağazalara sahip. Adalar bir günde gezilecek gibi değil. süreniz az ise seçim yapacaksınız.
      San Marco'da mutlaka Palazzo Ducale ve Basilica San Marco'ya gidin. (2.cisi ücretsiz) Palazzo Ducale'nin giriş saatlerine göre bilet alın. San Marco meydanı keyiflidir ancak kafeler oldukça pahalı. İç kısımdaki kafe ve restoranları tercih edin. Günlük biletle Grand Canal turu yapabilirsiniz. Gondollar saati 50-80 Euro arası değişir. Tenha zamanlarda ücretleri düşürüyorlar.
      Soracağınız sorulara göre başka bilgi isterseniz yazın.

      Sil
    2. Otelimiz Chiesa di San Salvador'a çok yakın. Sanırım adada yürüyebileceğiz. Venedik dışında Bologna ve Floransa'yı görmek istediğimiz için Venedik'e 2 gün ayırdık. Sanırım adaları görme şansımız olmayacak. vaktimiz olursa Borano'yu görmeyi tercih ederim. Tekstil işim gereği de ilgili çeker. Venedik gerçekten de en pahalı yerlerden biri.
      Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Kalacağınız yer çok merkezi. bu durumda eğer adalara gitmez iseniz belki günlük bilet almanız gerekmez. Ancak birden fazla kez vaporettoya binmek gerekir ise günlük bilet ucuza gelir. Adalara hiç gitmezseniz grand canal turu tek başına yeterli olur.

      Sil
  3. Gezdiğimiz yerleri tekrar görmek ne güzel. Bizde geçen yıl ocak ayında
    gitmiştik, 3 gün gibi. kısa da olsa bol bol gezmiştik. yazılarınızı
    ilgiyle takipteyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki biz Venedik'i tek güne sığdırmak zorunda kaldık. Geziyi izliyor olmanıza sevindim. Umarım ilginiz eksilmez. Sevgi ve saygılarımla.

      Sil