29 Mart 2016 Salı

GALLERİA degli UFFİZİ (Uffizi Galerisi) FLORANSA 1. BÖLÜM

Floransa’daki gezimizde şimdi sıra, kentin en önemli müzesinde. Dünyanın en eski ve en ünlü sanat müzelerinden sayılan Uffizi, kente uzun yıllar hakim olan Medici ailesinin özel koleksiyonlarına sahip.
 
İki katlı ve (U) biçimindeki yapıda sergilenen tabloların değeri biçilememektedir. Müzenin adı halen dilimize yerleşmiş olan “Ofis” den gelmekte İtalyanca “ofisler” anlamındadır. Medici ailesi zamanında saraya bağlı ofislerin toplandığı binadır.

Sarayın inşasına Cosimo I de' Medici için 1560 yıllarında ünlü mimar  Giorgio Vasari tarafından Floransa Sulh yargıçları ofisi olarak başlandı. Bundan dolayı isim "uffizi" ("ofisler") dir. Yapıma Giorgio Vasari'nin tasarımlarına göre Alfonso Parigi ve Bernardo Buontalenti tarafından devam edildi ve 1581 yılında sona erdi. İç avlu (cortile) çok uzun ve dar olup, Arno Nehri'ne açılıyor.

Sahip olduğu muazzam koleksiyonun bir kısmı geçmişte Floransa'daki diğer müzelere transfer edildi. Örnek olarak; bazı meşhur heykeller Bargello'ya gitti. 2006 yılında halihazırdaki bir proje ile halen müzenin depolarında bulunan birçok sanat eserini sergilenmek amacıyla mevcut sergi alanının 6.000 m2’den 13.000 m2’ye çıkarma çalışmaları yürütülmekte.

Bir süre önce 1993 yılında bomba yüklü bir arabanın, Via dei Georgofili'de infilak etmesi sonucu beş kişi ölür ve sarayın bir kısmı hasara uğrar. En şiddetli hasar Niobe odasındaymış, klasik heykeller ve neoklasikal iç kısım restore edilmişse de bazı freskleri onarmak mümkün olmamış.

2007 yılı Ağustos ayı başlarında da Floransa büyük bir yağmur fırtınasına sonrası galeri kısmen sel baskınına uğramış ve yağmur sızıntıları nedeniyle bir süre ziyaretçi girişi bir süre yapılmamış.

Uffizi Floransa'da en popüler turist çeken yerlerden biri olduğundan özellikle yaz sezonlarında biletinizi mutlaka önceden ya da internetten almanızda yarar var, aksi halde saatlerce sırada beklemeniz mümkün. Biz seyahate çıkmadan öğleden sonra 13.30 girişi için biletlerimizi aldığımızdan tam saatinde müzeye girebildik.


 Bu müze için ayırabildiğimiz zaman sadece birkaç saat olduğu için müze planı ve galeriler üzerinde sadece seçtiğimiz bölümleri hızlı bir şekilde gezebildik. Aksi halde yaklaşık bir haftanızı ayırmanız gerekebilir. Müze oldukça büyük ve size aktaracağım çok sayıda resim olduğundan müze gezimiz birkaç gün sürecek.











2 yorum:

  1. Merhaba,

    Yaklaşık on gün sonra biz de oralarda olacağız. ;) Uffizi biletlerini online olarak hangi siteden aldığınızı hatırlıyor musunuz? Bir sürü farklı site ve fiyat görüyorum da.

    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmge hanım tam hatırlamıyorum ama bileti ya Uffizi'nin kendi web sayfasından ya da http://www.b-ticket.com/b-ticket/uffizi/default.aspx
      sayfasından aldık sanıyorum.
      Kolay gelsin iyi gezmeler diliyorum.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil