18 Nisan 2016 Pazartesi

TORRE PENDENTE di PİSA (Pisa Kulesi)

Gezimizin 10. Gününde hedefimiz, görmeyi çok arzu ettiğimiz kentlerden biri olan Lucca olmasına rağmen hem yolun çok kısa olması ve hem de şehre girmeden görme imkanı olmasına rağmen kendimize toplam bir saat tanıyarak Livorno’ya 22 kilometre mesafede bulunan Pisa kentindeki meşhur eğri kuleye yöneldik.

Şehre girdiğinizde sağ yanında hemen gördüğünüz Pisa Kulesi, “Piazza dei Miracoli” (Mucizeler Meydanı denen alanda yer almakta. Katedralin (1063-1090 yılları arasında yapılır)  hemen yanında çan kulesi olarak tasarlanan kule 1173’de yapılmış.

Kule, üst üste bindirilen 6 sütun dizisinden oluşuyor. Toplam yüksekliği 56 metre. (Tam olarak 55,863 metre) dış çapı 15,484 metre. İç çapı 7,368 metre. 294 basamakla çıkılıyor. Kule yapım yılından itibaren güneye doğru eğilmeye başlamış. Sebebi yapılan zeminin yumuşak olması. Halen tam tepeden indirilen bir şakül 4,3 metre açığa dokunuyormuş. Ağırlık merkezi kule içinde kaldığından yıkılmıyor. Hesaplamalara göre 100 yılda 0,7 cm lik bir eğilmesi varmış. Halen toplam eğim derecesi %5,5.

Kule zamanında zenginlik göstergesi olarak Cenova ve Venedik’le yarışmak üzere yapılmış. Kule 1990-2001 arasında bakım ve onarım çalışmaları için ziyarete kapatılmış. Bu dönem kurtarma projesi kapsamında 20 milyar sterlin harcanmış. (90 Milyar TL civarında)


Çatısında değişik tarihlerde yapılan ve farklı isimlere sahip 7 çanı bulunuyor. Kısa zamanımız nedeniyle kuleye çıkamadığımız gibi yanındaki katedrali de geçerek Lucca’ya doğru yola çıkıyoruz.

2 yorum:

  1. Kuleyi tutar gibi olan fotoğrafınız çok başarılı Bilgehan Bey:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Yıllar önce (2007) Keops piramidi için benzerini yaptığımızı hatırlayıp burada yineledik.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil