26 Mayıs 2016 Perşembe

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6

 
KİTABIN ADI
Bizans’ın Damak Tadı (Tastes of Byzantium)
KİTABIN YAZARI

Andrew Dalby

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ali Özdamar
KİTABIN YAYINEVİ
Alfa Tarih
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
264 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Tarih genelinde “Bizans” özel olarak ilgilendiğim dallardan birisi. Buna bir de her tarih kitabında rastlayamayacağınız, tamamen özel araştırma konusu dallardan birisi eklenince benim için mutlaka alınması gereken kitaplar arasına giren bu kitabın, tarih severleri, Bizans tarih meraklılarının ve “Damak Tadı” ve “Gurme” olanların mutlaka edinmesi gereken bir kitap olduğunu söylemeliyim.

“Kentin tatları, kokuları”, “Konstantinopolis’in yiyecekleri ve çarşıları”, “Su, şarap, keşişler ve Gezginler”, “Besin Kategorileri” ve “Beslenme Takvimi” gibi çok ilginç konuların da aralarında bulunduğu ilginç konular meraklısını bekliyor.

Bizans Ordu’sunda askerin temel gıdası olan “Paximida”(Peksimet) gibi ilginç yiyeceklerle karşılaşmak okurların ufkuna açmaya aday….


                                             
Andrew Dalby (born 1947 in Liverpool) is an English linguist, translator and historian who has written articles and several books on a wide range of topics including food history, language, and Classical texts.
Dalby studied Latin, French and Greek at the Bristol Grammar School and University of Cambridge. Here he also studiedRomance languages and linguistics, earning a bachelor's degree in 1970.
Dalby worked for fifteen years at Cambridge University Library, eventually specialising in Southern Asia. He gained familiarity with some other languages because of his work there, where he had to work with foreign serials and afterwards with South Asia and Southeast Asian materials. He also wrote articles on multilingual topics linked with the library and its collections.

Works

·         1993: South East Asia: a guide to reference material
·         1995: Siren Feasts: a history of food and gastronomy in Greece
·         1996: The Classical Cookbook
·         1998: Cato: On Farming (translation and commentary)
·         1998: Dictionary of Languages
·         1998: Guide to World Language Dictionaries
·         2000: Empire of Pleasures: Luxury and Indulgence in the Roman World
·         2000: Dangerous Tastes: the story of spices
·         2002: Language in Danger; The Loss of Linguistic Diversity and the Threat to Our Future Columbia University 329 pages
·         2003: Flavours of Byzantium
·         2003: Food in the ancient world from A to Z
·         2005: Bacchus: a biography
·         2005: Venus: a biography
·         2006: Rediscovering Homer
·         2009: The World and Wikipedia
·         2009: Cheese: a global history



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder