5 Mayıs 2016 Perşembe

THE ABBEY OF SAN MARTİNO dei BOCCİ o VALSERANA, PARMA (PARMA MANASTIRI)

 İtalya gezimizde Parma şehrini gezi programına aldığımızda en merak ettiğim yerlerden birisi “Parma Manastırı” idi. O güne kadar okumama talihsizliğime rağmen benim için Parma deyince hemen aklıma ilk gelen yer haline gelmişti. (Geziden döndükten sonra bu kitabı alarak okudum. Önümüzdeki hafta kitap yorumlarım arasında olacak) Ancak şehir gezi planlarında sormamıza rağmen yeri yoktu. Sorduğumuz bazı kişiler de bilgi sahibi değildi. Şehrin hemen hiçbir yerinde de resim broşür vs de rastlamadık.

Sonunda Pilotta sarayı yakınlarındaki turizm bürosuna gittiğimizde öğrenebildik. Nedense Parma şehri bu kitabı kendi şehir propagandası için kullanmıyor. Manastır şehrin yaklaşık 7-8 kilometre kadar dışında bir yerde. (İlgilenenler için adresi: Strada Viazza di Paradigna, 1) Manastır halen, Parma Üniversitesi’ne bağlı İletişim Fakültesi ve Arşiv Merkezi olarak faaliyette. Ayrıca yaklaşık 12 milyon adet sanat, fotoğraf, Media ürününün sergilendiği bir müze olarak Mayıs 2015’den beri halka açık durumda.

Manastır, Papa Boniface VIII tarafından 1298 yılında yaptırılmış. Piacenza kentindeki bir örnekten yola çıkılmış. Stendhal’ın kitabının adı “Parma Manastırı” olmasına rağmen ilginçtir ki, bu manastırın adı kitabın sadece son sayfasında tek bir cümlede geçer. Romanın kahramanı Fabrice del Dongo, ömrünün son iki senesini geçireceği bu “şehrin dışında ormanlar içindeki manastıra…” inzivaya çekilir.


Tabii, yaklaşık 200 sene önce var olduğu Stendhal’ın söylediği ormanlar şimdi yok. Büyük bir açıklıkta yükselen manastır yine de heybetiyle ayakta.




 Vaktin iyice geç olması nedeniyle içindeki müzeyi gezmeye zaman ayırmadık. Ancak çevresini dolaşarak hem bu meşhur manastırı görmüş olduk hem de merakımızı giderdik.






2 yorum:

  1. Oldukça büyükmüs. Tanitim için tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça büyük bir binaydı. Zamanında ayrıca bir çevre duvarı var mıydı bilinmez ama görkemli bir bina.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil