21 Eylül 2016 Çarşamba

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI
Ermiş (The Prophet)
KİTABIN YAZARI

Halil Cibran

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ayşe Berktay
KİTABIN YAYINEVİ
T. İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016
KİTABIN BASKI SAYISI
4. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
54 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
 8/10


12 yıl kadar Orphalese kentinde yaşayan El Mustafa, limana kendisini memlekete götürecek bir gemi yanaşınca ülkesine dönmeye karar verir. Ancak kent halkı, kendilerine veda etmeden önce bazı konularda kendilerine öğütte bulunmasını isterler. El Mustafa, Aşk, evlilik, suç, ölüm, güzellik vs konularda düşüncelerini halkla paylaşır.

İlk bakışta Nietzsche’nin kitaplarını andırıyor. Meraklısına diyelim…

                                              
Halil Cibran (d. 6 Ocak 1883 - ö. 10 Nisan 1931), Lübnan asıllı ABD'li ressam, şair ve filozof.
Cibran, 1883 yılında Lübnan'da doğdu. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir.
Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır.

Ermiş


Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır.Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır.
Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır.
Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.

Bazı kitapları

·         Kırık Kanatlar
·         Haberci
·         Gezgin
·         Deli
·         Ermiş
·         Ermişin Bahçesi
·         İnsanoğlu İsa
·         Sözler
·         Dünya Tanrıları
·         Asi Ruhlar
·         Kum ve köpük avare
·         Gönül sırları (derleme)
·         Aforizmalar
·         Tanrı elçisi
·         Lazarus ve Aziz Dostu & Haberci


2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Yaklaşık bir hafta önce okumaya başladığım Kırık Kanatlar isimli romanı bitirdim. Hayatımda ilk kez bir Halil Cibran eseri okudum. Çok duygu yüklü bir romandı. Bazı satırları, gözlerim dolu dolu okuduğumu çekinmeden söyleyebilirim.

    Halil Cibran, bu eserinde; din adamlarının yozlaşması ve kadın hakları gibi toplumsal meselelerden bahseder. Doğulu kadının yüzyıllar boyu gelenek karşısındaki âcizliğine, eşya gibi oradan oraya sürüklenmesine yönelik eleştirel bir tavır ortaya koyar.

    Romanda en sevdiğim alıntı şu olmuştu:

    ‘’Onun ruhunu dolduran hüzün benim ruhuma da doluyordu; her birimiz kalbinde hissettiğini öbürünün yüzünde görebiliyor, göğsünde sakladığı şeyin yankısını öbürünün sesinde duyabiliyordu.’’

    Altını çizdiğim diğer alıntıları da buradan okuyabilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/halil-cibran-kirik-kanatlar-kitap-yorumu/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebru hanım yazınız üzerine bloğunuzu ziyaret ettim. yorum sayfasına uzun bir yazı yazmama rağmen sistem sanırım yorumumu kabul etmedi. Kitap okuma ve spor sevginizi paylaşıyorum. nice güzel günler diliyorum.

      Sil